Στην ανακοίνωση ότι από την επιδημία χολέρας που σοβεί την Υεμένη από τα τέλη Απριλίου έχουν προκληθεί 242 θάνατοι και έχουν καταγραφεί 23.425 κρούσματα στην εμπόλεμη χώρα, προχώρησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Μάλιστα, εκτιμάται ότι μπορεί να εμφανιστούν έως και 250.000 κρούσματα μέσα στους επόμενους έξι μήνες.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, χθες, Πέμπτη, καταγράφηκαν 3.460 νέα κρούσματα και 20 θάνατοι που οφείλονται στη χολέρα στη χώρα, όπου θα δύο τρίτα του πληθυσμού υποφέρουν από λιμό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

«Η ταχύτητα επιδείνωσης αυτής της επιδημίας χολέρας είναι χωρίς προηγούμενο», δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Γενεύη, τηλεφωνικώς, ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ στην Υεμένη, Νέβιο Ζαγκάρια.

Η επιδημία εξαπλώνεται στη χώρα όπου οι νοσοκομειακές εγκαταστάσεις και οι συνθήκες υγιεινής έχουν επιδεινωθεί λόγω του πολέμου ανάμεσα σε σιίτες αντάρτες Χούτι και δυνάμεις πιστές στην κυβέρνηση, που υποστηρίζονται από τον Μάρτιο του 2015 από έναν αραβικό συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.

Ο πόλεμος έχει προκαλέσει σοβαρή ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη. Σχεδόν 19 εκατομμύρια κάτοικοι, περίπου τα δύο τρίτα του πληθυσμού, χρειάζονται επειγόντως ανθρωπιστική βοήθεια.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, από τις μάχες έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, ενώ περισσότεροι από 44.500 άλλοι έχουν τραυματιστεί από τον Μάρτιο του 2015.

Ο Ζαγκάρια εξήγησε πως οι υπηρεσίες του ΟΗΕ θα ανακοινώσουν ένα «σχέδιο έκτακτης ανάγκης κατά της χολέρας» στην Υεμένη μέσα στις επόμενες 48 ώρες, προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των κέντρων νοσηλείας και επανενυδάτωσης.

Εξέφρασε επίσης λύπη για την ανεπάρκεια των χρημάτων που έχουν δοθεί ως βοήθεια στις αρχές της Υεμένης προκειμένου να αποκαταστήσει τις υποδομές.

«Η ταχύτητα (της εξάπλωσης) της ασθένειας είναι πολύ αυξημένη και έχουν ανάγκη από ουσιαστική υποστήριξη προκειμένου να αποκαταστήσουν το αποχετευτικό δίκτυο», εξήγησε.