Επανεκλογή και δεύτερη θητεία διεκδικεί ο μετριοπαθής πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί στις προεδρικές εκλογές της χώρας που διεξάγονται σήμερα.

Ο 68χρονος, που διαπραγματεύτηκε την ιστορική συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν το 2015, έχει να αντιμετωπίσει τρεις αντιπάλους. Ο κυριότερος είναι ο 56χρονος Ιμπραχίμ Ραϊσί, σκληροπυρηνικός κληρικός και πρώην εισαγγελέας που είναι κοντά στον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Εάν δεν κερδίσει κανείς ποσοστό πάνω από 50%, την επόμενη εβδομάδα θα γίνει δεύτερος γύρος εκλογών.

Περισσότεροι από 54 εκατομμύρια ψηφοφόροι έχουν δικαίωμα ψήφου στις σημερινές εκλογές.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας, 63.500 εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 8 τοπική ώρα και θα κλείσουν στις 6 το απόγευμα. Ωστόσο σε παλαιότερες εκλογές το κλείσιμο παρατάθηκε κατά πολλές ώρες λόγω της μεγάλης συμμετοχής.

Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται αύριο.

Την τελευταία ημέρα της προεκλογικής περιόδου, την Τετάρτη, ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες. «Αμερικανοί, Ευρωπαίοι και σιωνιστές παρακολουθούν τις εκλογές μας για να δουν το επίπεδο της συμμετοχής. Το ιρανικό έθνος έχει εχθρούς. Απέναντι στον εχθρό, ο λαός πρέπει να δείξει την αποφασιστικότητα και την ηρεμία του» πρόσθεσε.

Προειδοποίησε παράλληλα πως «κάθε απόπειρα για υπονόμευση της ασφάλειας της χώρας θα τύχει άμεσης ανταπόκρισης».