Το χαμηλότερο επίπεδο εμπιστοσύνης των πολιτών εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια δείχνουν να έχουν, στο ξεκίνημα της θητείας τους, ο νέος πρόεδρος και ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Elabe που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Περίπου το 45% των ψηφοφόρων απάντησαν ότι έχουν εμπιστοσύνη στην ικανότητα του κεντρώου νέου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας, ενώ το 36% εμπιστεύεται τον νέο πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ. «Αυτό το αποτέλεσμα δείχνει μια κατάσταση χωρίς προηγούμενο, δεν υπάρχει περίοδος χάριτος για τον πρόεδρο» αναφέρει η Elabe.

Όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ, η δημοσκόπηση έδειξε ότι παρά την άνετη νίκη του Μακρόν με 66% έναντι 34% της ακροδεξιάς αντιπάλου του Μαρίν Λεπέν στις εκλογές της 7ης Μαΐου, ο νέος πρόεδρος δεν έχει ακόμη πείσει πολλούς ψηφοφόρους για την ικανότητά του να αντιμετωπίσει τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα της χώρας.

Αντίθετα, ο σοσιαλιστής πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εμφάνιζε ποσοστά λαϊκής εμπιστοσύνης της τάξης του 58% όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Μάιο του 2012, ο συντηρητικός Νικολά Σαρκοζί 59% το 2007 και ο Ζακ Σιράκ 53% όταν επανεξελέγη το 2002 και 61% όταν εξελέγη για πρώτη φορά το 1995.

Τα αντίστοιχα ποσοστά για παλαιότερους πρωθυπουργούς κυμαίνονταν μεταξύ 50 και 59% κατά τις ίδιες περιόδους.