Φοράει ένα γκρι ταγέρ και ένα πουκάμισο στο χρώμα του δέρματος, έχει μακριά ξανθά μαλλιά και στέκεται για μια πόζα, δίπλα στο γραφείο της.

Η αστυνομικός Analia Pasantino ποζάρει στο φακό κατά τη διάρκεια συνέντευξης, στο Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή.

Έχει κάθε λόγο να νοιώθει περήφανη και να χαμογελάει καθώς μόλις επέστρεψε στα δύσκολα καθήκοντά της όταν διώχθηκε από το Σώμα που υπηρέτησε για 20 χρόνια ως άντρας. Η 49χρονη είχε αναγκαστεί να παραδώσει το σήμα της όταν αποκάλυψε την αλήθεια ενώ τώρα σίγουρα δικαιώνεται καθώς είναι η πρώτη διεμφυλική διευθύντρια αστυνομίας της Αργεντινής.

28v1m42e

«Είναι μια ημέρα ορόσημο», είπε «Είμαι η πρώτη διεμφυλική αξιωματικός στην Λατινική Αμερική. Είναι ένα σημαντικό βήμα για να δείξουμε στη Λατινική Αμερική και στον κόσμο ότι είμαστε ένα ανοιχτό θεσμικό όργανο».

Η Αργεντινή αναγνώρισε τα δικαιώματα των διεμφυλικών το 2012, όταν έδωσε στους ανθρώπους την ελευθερία να αλλάξουν τη νομική και φυσική ταυτότητα των φύλων χωρίς να χρειάζεται να υποστούν δικαστικές, ψυχιατρικές και ιατρικές διαδικασίες. Παράλληλα, δυο χρόνια νωρίτερα το 2010, είχε νομιμοποιήσει τους γάμους ομοφυλόφιλων.

wz2i3j5k

«Ο κόσμος αλλάζει», παρατηρεί και δείχνει μάλλον ανακουφισμένη με αυτή την ιδέα. Μπήκε στο αστυνομικό σώμα το 1988 ως άντρας και γρήγορα αναρριχήθηκε στην ιεραρχία με βραβεύσεις για τις επιτυχίες του στην πάταξη του εγκλήματος. Όταν επέστρεφε ωστόσο στο σπίτι του και έβγαζε τη στολή, ζούσε σαν γυναίκα. Σε αυτό το δύσκολο δρόμο της μετάβασης, είχε στο πλευρό του τη σύζυγό του Silvia Mauro.

Επέλεγε φούστες και ψηλά τακούνια και κάθε φορά που το ζευγάρι επιθυμούσε να εξέλθει για κάποια νυχτερινή έξοδο, έβγαινε από την πόρτα του γκαράζ ώστε να αποφευχθούν τυχόν αδιάκριτα βλέμματα και σχόλια. Αλλά και πάλι, απλά οδηγούσαν στους δρόμους της πόλης καθώς δίσταζε να κατέβει ντυμένος με γυναικεία ενδύματα.

«Η αποφασιστική στιγμή ήρθε όταν η σύζυγός μου τελικά μου είπε: Είτε βγαίνεις έξω είτε δεν θα βγεις ποτέ από το σπίτι ντυμένος έτσι. Σε περίμενα πάνω από τρεις ώρες να ετοιμαστείς και να βάλεις μέικ απ». Οι δυο τους είναι μαζί από τα σχολικά χρόνια κι έχουν κάτι περισσότερο από 30 χρόνια κοινής ζωής.

rsrqkxc5

Το 2008, οπότε και αποκάλυψε στο Σώμα που υπηρετούσε πως ήταν διεμφυλικός, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το πόστο του και κάθε τρεις μήνες έπρεπε να περνά από ψυχιατρική αξιολόγηση ελπίζοντας να επανέλθει. «Το έβλεπαν σαν να ήταν κάποια αρρώστια. Όσο σκληρό και να ακούγεται, η τελική διάγνωση ήταν διαταραχή ταυτότητας φύλου και ήμουν ακατάλληλος για την αστυνομία». Όταν τελικά η ηγεσία της ομοσπονδιακής αστυνομίας άλλαξε, κέρδισε πίσω όλα όσα είχε χάσει.

da2uo9yt

Τις προηγούμενες ημέρες, η Pasantino επέστρεψε και έκανε γνωστή την ιστορία της μέσα από τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε. «Στην αρχή ήταν λίγο περίεργο με όλη αυτή την προσοχή, αλλά είμαι περήφανη που λέω την ιστορία μου και ελπίζω να βοηθήσει κι άλλους».