Η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να εξοπλίσει τους κούρδους της Συρίας και το αίτημα της Άγκυρας για έκδοση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, θα είναι στο επίκεντρο της συνάντησης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στο Λευκό Οίκο στις 7 και 30, απόψε.

Σύμφωνα με το ΡΙΚ, η ενέργεια των Ηνωμένων Πολιτειών να εξοπλίσει τις δυνάμεις των Κούρδων τους οποίους η Αγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκράτες, είχε εξοργίσει τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κάλεσε την αμερικανική κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφασή της.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, ο Λευκός Οίκος έχει προσφέρει διάφορες διαβεβαιώσεις στην τουρκική κυβέρνηση, ωστόσο παραμένει άγνωστο πώς θα αντιδράσει ο Ταγίπ Ερντογάν.

Σε σχέση με το τουρκικό αίτημα για έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν δεν έχει δοθεί το παραμικρό στοιχείο από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Εκτιμάται ότι δεν έχει προσκομιστεί κάποιο στοιχείο σε βάρος του Τούρκου κληρικού, που να τον καθιστά τόσο επικίνδυνο για την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών, ώστε να τεθεί υπό κράτηση.