Συνέχεια στην κόντρα μεταξύ Ταϊλάνδης και Facebook υπήρξε μετά από βίντεο που ανέβασαν χρήστες στη δημοφιλή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Στις εικόνες φαινόταν ο βασιλιάς Μάχα Βαϊραλονγκόρν να κυκλοφορεί με ένα πολύ κοντό μπλουζάκι, επιδεικνύοντας τα τατουάζ του. Το βίντεο δείχνει τον βασιλιά να κυκλοφορεί χαλαρός μαζί με μία γυναίκα σε ένα εμπορικό κέντρο.

Οι αρχές έδωσαν νέα προθεσμία στο Facebook προκειμένου να κατέβουν τα επίμαχα βίντεο μέχρι αύριο Τετάρτη.

vkdlshnta2

Η Μπανγκόκ, νωρίτερα, είχε δώσει στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης προθεσμία έως και αυτήν την Τρίτη για να κατεβάσει περισσότερα από 130 δημοσιευμένα στοιχεία σε σελίδες που είναι προσβάσιμες από τη χώρα.

Η στρατιωτική κυβέρνηση της χώρας, που πήρε την εξουσία το 2014, καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες να καταπνίξει κάθε κριτική προς τη μοναρχία. Χιλιάδες ιστοσελίδες μπλοκαρίστηκαν ενώ πολίτες που έκαναν share ή like σε αναρτήσεις του Facebook που δεν ήταν θετικές για τη μοναρχία βρέθηκαν στο στόχαστρο διώξεων.

ταιλάνδη

Το άρθρο 112 του ποινικού κώδικα της χώρας αναφέρει πως οποιοσδήποτε «προσβάλλει, δυσφημεί ή απειλεί τον βασιλιά, τη βασίλισσα, τον διάδοχο του θρόνου ή τον αντιβασιλέα» τιμωρείται με 15 χρόνια φυλάκιση. Δεν ορίζεται όμως τι αποτελεί προσβολή στη μοναρχία.