Ο Χάμζα μπιν Λάντεν, ένας από τους γιους του διαβόητου αρχιτρομοκράτη, θέλει να εκδικηθεί τη δολοφονία του πατέρα του, όπως ισχυρίζεται τώρα πρώην πράκτορας του FBI.

Βγαίνοντας στο ενημερωτικό πρόγραμμα της αμερικανικής τηλεόρασης «60 Minutes», ο πρώην πράκτορας Αλί Σουφάν ισχυρίστηκε πως ήταν μέρος της ομάδας του FBI που ανέλυσε τα γράμματα που βρέθηκαν στο κρησφύγετο του Οσάμα το 2011.

Ο Σουφάν ήταν μάλιστα ο επικεφαλής της έρευνας για την αλ-Κάιντα μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου και γνώριζε τα πράγματα πολύ καλά. Είπε λοιπόν πως ο Χάμζα γράφει για την επιθυμία του να εκδικηθεί την Αμερική για τον θάνατο του Οσάμα: «Κατά βάση λέει: “Αμερικανικέ λαέ, ερχόμαστε και θα το νιώσετε. Και θα εκδικηθούμε για ό,τι κάνατε στον πατέρα μου… στο Ιράκ… στο Αφγανιστάν”, το όλο πράγμα ήταν για εκδίκηση».

AP_0111050340

Σε ένα από τα γράμματα που έστειλε στον Οσάμα, ο Χάμζα γράφει: «Κάθε βλέμμα… κάθε χαμόγελο που μου έδωσες, κάθε λέξη που μου είπες, με έκαναν να σφυρηλατηθώ από ατσάλι», για να ολοκληρώσει την επιστολή του: «Ο δρόμος της τζιχάντ για το καλό του Θεού είναι αυτό για το οποίο ζούμε».

Όταν σκοτώθηκε ο Οσάμα, ο Χάμζα ήταν στα 22 του και, όπως διατείνονται αρκετοί αναλυτές, θα γινόταν ο νέος επικεφαλής της αλ-Κάιντα. Ως παιδί εξάλλου είχε πρωταγωνιστήσει σε αρκετά προπαγανδιστικά βίντεο, συχνότατα κραδαίνοντας το όπλο του. «Ήταν σαν μασκότ για την αλ-Κάιντα… και για τα μέλη της αλ-Κάιντα που κατηχήθηκαν από τα προπαγανδιστικά αυτά βίντεο, σημαίνει πολλά γι’ αυτούς», λέει ο πρώην πράκτορας.

AP_ss01110503115

Το 2015 εξάλλου η αλ-Κάιντα είχε ρίξει στη δημοσιότητα ένα ηχογραφημένο μήνυμα του Χάμζα, ο οποίος καλούσε σε νέα κύματα τρομοκρατικής βίας στη Δύση, τόσο στο Λονδίνο και το Παρίσι όσο και στις ΗΠΑ. Από τον Ιανουάριο του 2017, ο Χάμζα μπιν Λάντεν φιγουράρει στη λίστα των τρομοκρατών του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ…