Πέρα από τα όσα θαυμαστά έχει να προσφέρει η Ιαπωνία, αυτή η μυστηριώδης χώρα με τις πολυπληθείς πόλεις, την ατελείωτη ιστορία, τις παραδόσεις και την ιδιαίτερη ομορφιά, υπάρχουν σαφώς και οι γκρίζες προσωπικές ιστορίες. Φανταστείτε πως υπάρχουν αρκετοί Ιάπωνες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πρόκειται για 500.000 νεαρής κυρίως ηλικίας, που αποφεύγουν να βγουν στον έξω, πραγματικό κόσμο.

Οι απομονωμένες αυτές προσωπικότητες έχουν και δική τους «ετικέτα», είναι γνωστοί ως hikikomori, όπως γράφει το qz.com. Δηλαδή, ως hikikomori ορίζεται εκείνος που έχει αποσυρθεί από την κοινωνία για τουλάχιστον έξι μήνες, δεν αποχωρίζεται καθόλου τον προσωπικό του χώρο, εκεί όπου νιώθει ασφάλεια. Το ανησυχητικό αυτό φαινόμενο, το συναντά κανείς στις ηλικίες μεταξύ 15 και 39 ετών και αφορά στο 1,6% των πολιτών της χώρας και είναι το αποτέλεσμα μιας σειράς κοινωνιολογικών παραγόντων.

Ορισμένοι ειδικοί, ρίχνουν εν μέρει το φταίξιμο στην κουλτούρα του otaku- εθισμένοι με το manga, το anime, τα video games και άλλους επίπλαστους και φανταστικούς εικονικούς κόσμους. Ίσως όπως τα αίτια να μην είναι τόσο επιφανειακά: σε δημοσκόπηση το 2014, αποκαλύφθηκε ότι οι περισσότεροι νέοι είναι μη ικανοποιημένοι από τη ζωή τους (μόνο το 7,5% των νέων δήλωσαν ότι νοιώθουν καλά με τον εαυτό τους).

Μια άλλη μελέτη επιβεβαίωσε ότι οι υπερπροστατευτικοί γονείς δημιουργήσουν υπερβολικά εξαρτημένα παιδιά που αργότερα έχουν πρόβλημα να λειτουργήσουν μόνοι τους ως ενήλικες και τα οποία επαναστατούν ενάντια στις τεράστιες προσδοκίες που τους έθεσαν οι γονείς τους, όπως σημειώνει το omgfacts.com.

Οπότε, όταν η πίεση αγγίξει κόκκινο, αποσύρονται από κάθε τι που πραγματικό και απομονώνονται στον δικό τους κόσμο- συχνά εγκαταλείπουν το σχολείο, και ελάχιστοι από τους hikikomori εργάζονται (φυσικά από την ασφάλεια του σπιτιού). Στην Ιαπωνία, όπως και αλλού, οι άνθρωποι που πάσχουν από κάποια ψυχική διαταραχή αντιμετωπίζονται με ρατσιστική διάθεση άρα για πολλούς νέους η επανένταξή τους στην κοινωνία δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα. Με αυτό το δεδομένο, αρκετοί hikikomori  υποφέρουν από κλινική κατάθλιψη και μένουν εντός αντί να αναζητήσουν επαγγελματική βοήθεια.

Η Ιαπωνία με 127 εκατομμύρια ψυχές, είναι μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες χώρες στον κόσμο ωστόσο ο πληθυσμός της μειώνεται λόγω των χαμηλών ποσοστών γεννήσεων τα τελευταία χρόνια, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στις αρχές.