Προειδοποίηση προς το Facebook απηύθυναν οι αρχές στην Ταϊλάνδη, ζητώντας να «κατεβάσει» υλικό επικριτικό προς τη μοναρχία κι απειλώντας με προσφυγή στη δικαιοσύνη.

Η Μπανγκόκ έδωσε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης προθεσμία έως την επόμενη Τρίτη για να κατεβάσει περισσότερα από 130 δημοσιευμένα στοιχεία σε σελίδες που είναι προσβάσιμες από τη χώρα.

Το Facebook λαμβάνει υπόψη του αιτήματα από κυβερνήσεις για το μπλοκάρισμα διαδικτυακού υλικού και συμμορφώνεται εάν παραβιάζει τη νομοθεσία.

Όπως εξηγεί το BBC, κάθε σχόλιο επικριτικό προς τη μοναρχία μπορεί να οδηγήσει σε ποινικές διώξεις στην Ταϊλάνδη και οι ένοχοι αντιμετωπίζουν μεγάλες ποινές φυλάκισης.

Η στρατιωτική κυβέρνηση της χώρας, που πήρε την εξουσία το 2014, καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες να καταπνίξουν κάθε κριτική προς τη μοναρχία. Χιλιάδες ιστοσελίδες μπλοκαρίστηκαν ενώ πολίτες που βρέθηκαν να κάνουν share ή like σε αναρτήσεις του Facebook που δεν ήταν θετικές για τη μοναρχία βρέθηκαν στο στόχαστρο διώξεων.

Η Εθνική Επιτροπή Ραδιοτηλεόρασης και Τηλεπικοινωνιών δήλωσε στο βρετανικό δίκτυο πως το Facebook έχει ήδη συνεργαστεί για να μπλοκάρει κάποιες σελίδες αλλά περισσότερες από 130 που κρίθηκαν παράνομες παραμένουν προσβάσιμες στην Ταϊλάνδη.

Το άρθρο 112 του ποινικού κώδικα της χώρας αναφέρει πως οποιοσδήποτε «προσβάλλει, δυσφημεί ή απειλεί τον βασιλιά, τη βασίλισσα, τον διάδοχο του θρόνου ή τον αντιβασιλέα» τιμωρείται με 15 χρόνια φυλάκιση. Δεν ορίζεται όμως τι αποτελεί προσβολή στη μοναρχία.

Ένας άνδρας στην Ταϊλάνδη αντιμετωπίζει ποινή 15ετούς φυλάκισης επειδή το 2015 ανέβασε στο Facebook φωτογραφίες του αγαπημένου σκύλου του τότε βασιλιά Μπουμιμπόλ με τρόπο που «κορόιδευε τον βασιλιά», σύμφωνα με τον εισαγγελέα. Επίσης μια γυναίκα κατηγορείται επειδή σχολίασε «Καταλαβαίνω» σε διάλογό της στο Facebook με πολιτικό ακτιβιστή, σχόλιο που η αστυνομία θεώρησε δυσφημιστικό.