Άνδρας που είχε ζητήσει να του χορηγηθεί καθεστώς ασύλου καταδικάστηκε από δικαστήριο της Αυστρίας σε ισόβια καθώς κρίθηκε ένοχος για τον φόνο είκοσι ανθρώπων στη Συρία. Ο 27χρονος αντιμετώπιζε κατηγορίες πως άνοιξε πυρ εναντίον άοπλων ή τραυματισμένων στρατιωτών, έπειτα από μάχη στην πόλη Χομς. Ο ίδιος αρνείτο τις κατηγορίες ενώ είχε συλληφθεί στη δυτική Αυστρία τον Ιούνιο.

Πιστεύεται, όπως σημειώνει το BBC, πως είναι η πρώτη φορά που υπόθεση για εγκλήματα πολέμου στη Συρία έφτασε στο δικαστήριο, στην Αυστρία. Την απόφαση γνωστοποίησε δικαστήριο του Ίνσμπρουκ, σύμφωνα με το Austria Press Agency.

Προηγούμενα δημοσιεύματα στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως ο άνδρας είχε πει σε άλλους, ενώ βρίσκονταν σε καταυλισμό προσφύγων, πως είχε πυροβολήσει κυβερνητικούς στρατιώτες όταν πολεμούσε με μια ισλαμιστική οργάνωση ονόματι Farouq Brigade, που συνδέεται με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό.

Οι δικηγόροι του υποστήριξαν πως η αφήγησή του μεταφράστηκε λάθος και πως θα ασκήσει έφεση κατά της καταδίκης του. Σύμφωνα με την εφημερίδα Der Standard, ο 27χρονος είναι Παλαιστίνιος που μεγάλωσε σε προσφυγικό καταυλισμό στη Χομς.

Η Αυστρία δεν μπορεί να εκδώσει τον άνδρα για να δικαστεί στη Συρία λόγω του εμφυλίου πολέμου ενώ ο φόνος τραυματισμένων στρατιωτών απαγορεύεται από τη Συνθήκη της Γενεύης, εξηγεί το βρετανικό δίκτυο.

Αξιωματούχοι ανέφεραν πως οι πράξεις που είχε περιγράψει χαρακτηρίζονταν τρομοκρατία και θα μπορούσε ο 27χρονος να διωχθεί στο πλαίσιο των διεθνών συμφωνιών για την καταπολέμησή της.