Αυτές οι παράξενες  φιγούρες, με το σώμα και το πρόσωπό τους πλήρως καλυμμένα, πιστεύεται πως είναι ζωντανά φαντάσματα που έχουν τη δύναμη να σκοτώνουν με μόνο ένα άγγιγμα.

Οι Egungun του Μπενίν είναι μια μυστικιστική κοινωνία της Δυτικής Αφρικής που εμπνέει σεβασμό και φόβο στους ντόπιους, οι οποίοι τους αναγνωρίζουν πολύ μεγάλες δυνάμεις.

Οι χωρικοί πιστεύουν πως εάν τους αγγίξει ένας Egungun θα πεθάνουν και οι ίδιοι και οι άνθρωποι- φαντάσματα, καθώς το άγγιγμά τους είναι θανάσιμο.

Κάθε Egungun συνοδεύεται πάντα από έναν άνθρωπο που ‘έχει την ευθύνη να τον προσέχει. Είναι κι αυτός μέλος της κοινωνίας των Egungun και μεταφέρει ένα ραβδί για να διώχνει τους περίεργους.

Οι παράξενες αυτές φιγούρες, όπως εξηγεί η βρετανική εφημερίδα Sun, πιστεύεται πως συνδέονται με τους προγόνους τους και αντιπροσωπεύουν το πνεύμα των Ζωντανών Νεκρών.

Το Μπενίν είναι μια μικρή χώρα ανάμεσα στη Νιγηρία, την Γκάνα και το Τόγκο για την οποία δεν είναι γνωστά πολλά στοιχεία. Αποτέλεσε αποικία πρώτα των Πορτογάλων, τον 15ο αιώνα, και στη συνέχεια των Βρετανών, των Ολλανδών και τελικά των Γάλλων, που ήλεγχαν τη χώρα από το 1894.

Ο ρόλος των Egungun είναι να επιλύουν διαφορές μεταξύ των ντόπιων και συχνά οι πολίτες ζητούν τη συμβουλή τους όταν υπάρχουν προβλήματα στο χωριό. Πιστεύεται μάλιστα πως οι κουβέντες τους προέρχονται απευθείας από τους θεούς. Μιλούν, λέγεται, σε διαφορετικό τόνο από τους υπόλοιπους ανθρώπους, με φωνή που μοιάζει να μην ανήκει σε άνθρωπο και γλώσσα όχι πάντα κατανοητή στους ντόπιους.

Οι φορεσιές τους δίνουν την εντύπωση πως οι νεκροί επιστρέφουν προσωρινά στη γη ενώ είναι όλοι άνδρες και πιστεύεται πως είναι χωρίς ηλικία αφού είναι στην πραγματικότητα νεκροί.

Egungun Egungun Egungun Egungun