Ένα από τα μεγαλύτερα κρατικά ιδρύματα της Ουγγαρίας για άτομα με ειδικές ανάγκες αναμένεται να βάλει λουκέτο μετά τις εικόνες ντροπής που είδαν το φως της δημοσιότητας χάρη σε μια οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η οργάνωση Mental Disabilities Advocacy Centre (MDAC) αποκάλυψε ότι όσοι φιλοξενούνται στο ειδικό κέντρο Tophaz βιώνουν τραγικές συνθήκες. Παιδιά και ενήλικες βρέθηκαν υποσιτισμένοι, τραυματισμένοι και σε δωμάτια με περιττώματα στους τοίχους.

pdindm1

Μετά τις αποκαλύψεις, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως πρόκειται να κλείσει το κέντρο, που βρίσκεται 30 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας.

Ωστόσο, οι συντάκτες της σχετικής έκθεσης φοβούνται πως το Tophaz αποτελεί απλώς την άκρη του παγόβουνου. Τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι ζουν σε παρόμοιες συνθήκες, κλεισμένοι σε εγκαταστάσεις σε όλη την Ουγγαρία.

pdindm2

«Είδαμε πολύ άσχημες συνθήκες σε πολλά άτομα, συμπεριλαμβανομένων ουλών και ανοιχτών πληγών», δήλωσε ο Steven Allen της MDAC, σύμφωνα με το BBC.

«Ιδιαίτερης ανησυχίας είναι το γεγονός ότι είδαμε ανθρώπους που πιστεύουμε πως είναι σοβαρά υποσιτισμένοι. Το ζήτημα δεν είναι εκείνοι που τους φροντίζουν, το ζήτημα είναι η δημόσια πολιτική που επενδύει σε αυτά τα ιδρύματα αντί να βοηθά τους ανθρώπους αυτούς να ζουν στα δικά τους σπίτια».

pdindm3

pdindm4

pdindm5