Πολλά πράγματα μπορούν να οδηγήσουν στα άκρα έναν άνθρωπο. Οι καθημερινές επιθέσεις και προσβολές είναι ένα από αυτά. Ο Ιγκνάθιο Φρέιλις από τη Σαρδηνία δεχόταν λεκτικές επιθέσεις πολύ συχνά, από έναν γείτονά του. Ένα ιδιόμορφο γείτονα. Τον παπαγάλο της γυναίκας που έμενε στο σπίτι δίπλα στο δικό του. Η Μαρία Κόντου είχε εκπαιδεύσει το πουλί της να κάνει ακριβώς αυτό, να προσβάλει τον Φρέιλις.

Ο άνδρας φαίνεται πως σχεδίασε τη δολοφονία της γυναίκας καθώς δεν μπορούσε να αντέξει αυτό το περίεργο bullying. Της είχε στήσει καρτέρι έξω από το σπίτι της και όταν εκείνη επέστρεψε από τη δουλειά της, τη μαχαίρωσε 11 φορές σκοτώνοντάς τη. Μάλιστα τραυμάτισε και έναν φίλο της, ο οποίος έσπευσε σε βοήθεια.

Ο Φρέιλις εκείνη την περίοδο ήταν άνεργος και περνούσε πολλές ώρες στο σπίτι του. Ως εκ τούτου, άκουγε συνεχώς τον παπαγάλο να τον βρίζει και αυτή η κατάσταση του έγινε κάτι σαν εμμονή και τον έφτασε μέχρι στον φόνο. Ο αστυνομικός που ανέλαβε την υπόθεση ανέφερε σε τοπικό ιταλικό Μέσο πως «δεν αποκλείω ο δράστης να έχει και ψυχολογικά προβλήματα». Ο καραμπινιέρος που τον συνέλαβε ανέφερε πως «ήταν ήρεμος, ψυχρός και οργισμένος».

Δεν είναι η πρώτη φορά που παπαγάλος βρίσκεται στο επίκεντρο έρευνας για εγκληματική ενέργεια, καθώς το 2014 στη Νάπολη δύο διακινητές ναρκωτικών είχαν εκπαιδεύσει έναν παπαγάλο να κάνει τον ενδιάμεσο για τις πωλήσεις μέσω τηλεφώνου.