Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά τη λήξη των συνομιλιών που είχε στο Σότσι με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν, αναφερόμενος στη Συρία, δήλωσε ότι η Ρωσία και η Τουρκία εκτιμούν ότι η συριακή κρίση μπορεί να λυθεί μόνο σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο.

Ο ρώσος πρόεδρος, επικαλούμενος την τηλεφωνική συνομιλία που είχε χθες με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλτν Τραμπ, είπε ακόμη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, υποστηρίζουν τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας στη Συρία. «Ένας από τους τρόπους ενίσχυσης της εκεχειρίας είναι η δημιουργία ζωνών ασφαλείας ή ζωνών αποκλιμάκωσης… Χθες μιλώντας με τον κύριο Τραμπ στο τηλέφωνο, συζητήσαμε το θέμα αυτό. Και κατάλαβα ότι η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει τις ιδέες αυτές», είπε χαρακτηριστικά ο ρώσος πρόεδρος.

Ο ρώσος πρόεδρος εξέφρασε επίσης την πεποίθηση του ότι όσοι συμμετέχουν στις συνομιλίες για την επίλυση της κρίσης στη Συρία που θα πραγματοποιηθούν στην πρωτεύουσα Αστανά του Καζαχστάν θα αποφασίσουν τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας στη Συρία, όπως και ότι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας θα συνεχισθεί παρά τα σχέδια που αφορούν τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας.

Ο τούρκος πρόεδρος, όπως αναφέρει το Reuters, δήλωσε ότι θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει τις απειλές στα νότια σύνορα με το Ιράκ και τη Συρία, που προέρχονται από τρομοκρατικές οργανώσεις. Μάλιστα στις τρομοκρατικές οργανώσεις συμπεριέλαβε και το κουρδικό κίνημα YPG (που δρα στη βόρεια Συρία κατά του Ισλαμικού Κράτους και υποστηρίζεται από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ) λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν κάνει καμία διάκριση μεταξύ των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Δεν κάνουμε διάκριση μεταξύ των τρομοκρατικών οργανώσεων. Το Ισλαμικό Κράτος, το YPG, και η Αλ Κάιντα, είναι όλες ίδιες για μας, είπε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι «είναι αμοιβαία μας ευθύνη να ανακόψουμε την πορεία τους».