Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ κάλεσε σήμερα τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να ασκήσει την επιρροή του ώστε να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων στην Τσετσενία, όπου έχουν καταγγελθεί πολλές περιπτώσεις συλλήψεων και βασανιστηρίων.

«Μίλησα επίσης (σ.σ. με τον Πούτιν) για αυτήν την πολύ αρνητική έκθεση σχετικά με το τι συμβαίνει με τους ομοφυλόφιλους στην Τσετσενία και ζήτησα από τον πρόεδρο να ασκήσει την επιρροή του για να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των μειονοτήτων» είπε η Μέρκελ μετά τη συνάντησή της με τον Ρώσο πρόεδρο στο Σότσι.

Όταν πήρε τον λόγο, ο Πούτιν δεν αναφέρθηκε σε αυτήν τη συζήτηση, ούτε στο θέμα των ομοφυλοφίλων της Τσετσενίας.

Στα τέλη Μαρτίου μια έρευνα της ανεξάρτητης εφημερίδας Νόβαγια Γκαζέτα αποκάλυψε ότι οι ομοφυλόφιλοι έχουν μπει στο στόχαστρο των αρχών της Τσετσενίας, η υπερσυντηρητική κοινωνία της οποίας θεωρεί το θέμα «ταμπού». Για πολλές οικογένειες η ομοφυλοφιλία συνιστά «έγκλημα». Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι αρχές συνέλαβαν περισσότερους από 100 ομοφυλόφιλους και υποκίνησαν συγγενείς τους να τους σκοτώσουν για «να ξεπλύνουν την τιμή» της οικογένειας. Τσετσένοι ομοφυλόφιλοι που διέφυγαν στη Μόσχα είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ξυλοκοπήθηκαν και ότι κρατήθηκαν σε μια «ανεπίσημη» φυλακή.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το AFP, στις 20 Απριλίου ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι «μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη επιβεβαίωση» αυτών των διώξεων.