Νορβηγός δισεκατομμυριούχος θα δωρίσει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του σε γνωστή περιβαλλοντική οργάνωση και όχι μόνο. Ο Κιελ Ίνγκε Ρόικε θα ξεκινήσει τις δωρεές του με την κατασκευή και λειτουργία ενός ερευνητικού πλοίου στη WWF.

Το πλοίο θα έχει πλήρωμα 30 ατόμων και χώρους για την φιλοξενία 60 επιστημόνων.

«Θα δώσω πίσω στην κοινωνία την μερίδα του λέοντος από όσα κέρδισα. Το πλοίο αυτό είναι μέρος αυτής» δήλωσε ο Ρόικε.

Ο αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος είναι ο κυρίως μέτοχος της επενδυτικής εταιρίας Aker ASA που με την σειρά της διαχειρίζεται την πετρελαϊκή εταιρεία Aker BP και την προμηθευτική πετρελαϊκή εταιρίας Aker Solutions και Kvaerner, μεταξύ άλλων.

Ο Ρόικε γεννήθηκε στην Νορβηγία και ξεκίνησε ως ψαράς στα 18 χωρίς να τελειώσει το αντίστοιχο γυμνάσιο και λύκειο. Για πολλά χρόνια εργαζόταν σε αλιευτικά στην Αλάσκα.

Εγκαταστάθηκε στο Σιάτλ των ΗΠΑ και δημιούργησε της εταιρίας θαλασσινών τροφίμων American Seafoods Company and Resource Group International (RGI), που συμπεριλάμβανε επίσης την Brooks Sports και την Helly Hansen. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 επέστρεψε στην Νορβηγία και αγόρασε και αναμόρφωσε διάφορες εταιρείες. Το 2008 θεωρήθηκε ο 7ος πλουσιότερος άνθρωπος στην Νορβηγία με μια περιουσία κοντά στα 2,2 δισ. δολάρια.

Ο Ρόικε πάσχει από δυσλεξία αλλά ισχυρίζεται ότι αν δεν την είχε δεν θα είχε φτάσει εκεί που έφτασε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το 2005 ο Ρόικε καταδικάσθηκε για διαφθορά σχετικά με την παράνομη απόκτηση άδειας σκάφους και έκατσε 25 ημέρες στην φυλακή Χοφ από την συνολική ποινή των 120 ημερών καθώς έδωσε χρηματική εγγύηση και αφέθηκε ελεύθερος.

Δεν έχει γίνει γνωστό μέχρι τώρα το κόστος του πλοίου, αλλά ούτε και τα κίνητρα της απόφασής του.