Στον σχηματισμό κυβέρνησης με τη συμμετοχή των τριών κομμάτων της αλβανικής μειονότητας, επιμένει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Ζόραν Ζάεφ, διατηρώντας στα ύψη τον πολιτικό υδράργυρο στην FYROM την ώρα που ο UCK απειλεί με απελευθερωτικό πόλεμο.

Να συμβάλλουν στην εκτόνωση της κρίσης επιχειρούν οι ΗΠΑ στέλνοντας στα Σκόπια τον αναπληρωτή βοηθό του υπουργού Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Χόιτ Μπράιαν Γι.

Μέχρι στιγμής πάντως, οι διεθνείς εκκλήσεις για συναίνεση και τήρηση της νομιμότητας έχουν πέσει στο κενό.

Ο Αλβανικός Εθνικός Στρατός, γνωστός και ως «UÇK-AKSH», έστειλε μήνυμα πολέμου τα Σκόπια. Οι Αλβανοί παραστρατιωτικοί απειλούν ότι θα απελευθερώσουν τις περιοχές της FYROM, όπου κατοικούν Αλβανοί.

«Είμαστε έτοιμοι να απελευθερώσουμε τη γη της Ιλλυρίδας από την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι και των συνεργατών του οι οποίοι αντιμετωπίζουν ως ζόμπι στους Αλβανούς.

Σύντομα θα δράσουμε και θα πάρουμε εκδίκηση για τη δολοφονία τους από τους Σλαβομακεδόνες (sllavomaqedonve) για τον θάνατο των αδελφών μας στις γειτονιές Μπρόδετς και Σόποτ του Κουμάνοβο», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο UCK.