Σε σχέση με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις «ο εισαγγελέας της Κατάνης έθεσε ένα αληθινό πρόβλημα», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός εξωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι αυτός ο κίνδυνος υπάρχει. Ο εισαγγελέας έχει απόλυτο δίκιο. Πρέπει να αποσαφηνισθεί πως είναι δυνατόν κάποιες -και όχι όλες οι ΜΚΟ- να ξοδεύουν τόσα χρήματα, διαθέτοντας μόνον εθελοντική οικονομική στήριξη», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας.

Η όλη του αναφορά είναι στις δηλώσεις του εισαγγελέα της Κατάνης της Σικελίας, Καρμέλο Τζούκαρο, σύμφωνα με τον οποίο υπάρχει το ενδεχόμενο, κάποιες μη κυβερνητικές οργανώσεις, να διατηρούν ύποπτες σχέσεις με διακινητές προσφύγων. «Δεν διαθέτω επίσημα στοιχεία αλλά έχω σχηματίσει σαφή γνώμη», πρόσθεσε ο Τζούκαρο, ο οποίος ζήτησε την βοήθεια των ιταλών πολιτικών, για να μπορέσει να εξακριβωθεί όλη η αλήθεια.

Παράλληλα, στο όλο θέμα αναφέρθηκε και ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι. «Αν η δικαστική αρχή διαθέτει αξιόπιστες και βάσιμες πληροφορίες, σίγουρα η κυβέρνηση δεν πρόκειται να λειτουργήσει ως εμπόδιο. Αλλά πρέπει να διαχωρίσουμε το γεγονός αυτό από το ότι, για εμάς, η δράση των ΜΚΟ είναι πολύτιμη και ευπρόσδεκτη», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Τζεντιλόνι. «Υπάρχουν ύποπτες συναλλαγές; Η δικαιοσύνη θα το ερευνήσει. Οι εθελοντές που σώζουν ανθρώπινες ζωές, όμως, είναι απόλυτα ευπρόσδεκτοι», συμπλήρωσε ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός.

Το κίνημα Πέντε Αστέρων, τέλος, το οποίο και ήταν η πρώτη πολιτική δύναμη που αναφέρθηκε στις υποψίες του εισαγγελέα της Κατάνης, ζητά να ερευνηθεί το γρηγορότερο η όλη υπόθεση, θεωρώντας ότι μπορεί, όντως, να υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες ο νόμος δεν τηρείται.