Την τρομακτική στιγμή που είδε το βίντεο του φόνου της κόρης της από τον σύντροφό της στο Facebook, και ειδοποίησε την αστυνομία, περιγράφει η 22χρονη Jiranuch Trirat από την Ταϊλάνδη.

Η είδηση προκάλεσε θλίψη για το τόσο πρόωρο τέλος του μόλις 11 μηνών κοριτσιού αλλά αναζωπύρωσε και τη συζήτηση για το πώς θα πρέπει να αντιδρούν οι «γίγαντες» των social media ώστε να κατεβαίνουν νωρίτερα βίντεο με βίαια εγκλήματα, αυτοκτονίες και φόνους.

Η Trirat είναι συντετριμμένη μετά τον φόνο της κόρης της Natalie από τον σύντροφό της και πατέρα του παιδιού Wuttisan Wongtalay, ο οποίος την απαγχόνισε και στη συνέχεια αυτοκτόνησε, μεταδίδοντας όλες τις τρομακτικές στιγμές στο Facebook live. Η 22χρονη έπεσε τυχαία πάνω στο βίντεο- το οποίο έμεινε «στον αέρα» για περίπου 24 ώρες, πριν το Facebook αναλάβει δράση και το κατεβάσει.

«Ήμουν με τον μεγαλύτερο αδελφό μου, εκείνος μπήκε στο Facebook» περιγράφει στο Γαλλικό πρακτορείο μιλώντας από ναό του Πουκέτ, όπου προσευχόταν ενόψει της αποτέφρωσης της μικρής Natalie, το Σάββατο. «Κατέβαινε τη σελίδα και ξαφνικά είδαμε το βίντεο. Είδα τον Wuttisan να ρίχνει την κόρη μου στο κενό δεμένη με ένα σχοινί και δεν μπόρεσα να δω άλλο».

Λίγες ώρες αργότερα, οι σοροί πατέρα και κόρης εντοπίστηκαν σε εγκαταλελειμμένο κτίριο.

«Δεν κατηγορώ το Facebook. Δεν είναι μέρος του προβλήματος, εμείς επιλέγουμε αν θα δημοσιοποιήσουμε κάτι χαρούμενο ή κάτι θλιβερό» πρόσθεσε.

«Δεν θα ξαναδώ ποτέ το χαμόγελό σου» είπε κλαίγοντας η γιαγιά της μικρής Natalie, κρατώντας μια κορνίζα με τη φωτογραφία της.

«Ήταν το πιο γλυκό μωρό με τα μεγαλύτερα μάτια στον κόσμο. Όταν ήταν στο σπίτι παίζαμε όλη την ώρα μαζί» είπε στο Γαλλικό πρακτορείο η ετεροθαλής αδελφή της, η 7χρονη Chia.

Το κίνητρο του Wuttisan παραμένει άγνωστο ενώ η Jiranuch είπε πως οι δυο τους συχνά καβγάδιζαν, με επίκεντρο συνήθως τον πρώην σύζυγό της με τον οποίο έχει έναν γιο. Ο άνδρας ήταν όμως πάντα πολύ τρυφερός απέναντι στην κόρη τους, σημείωσε η μητέρα της, και τη φρόντιζε τα πρωινά που εκείνη παρακολουθούσε μαθήματα.

Όσο για την πράξη του συντρόφου της, η 22χρονη λέει πως δεν του κρατά κακία: «Τον συγχωρώ γιατί το να συντηρώ τον θυμό μου για καιρό δεν θα φέρει την κόρη μου πίσω» λέει.

ΤΑΙΛΑΝΔΗ ΜΩΡΟ