Αναφερόμενος στο μέλλον του αερομεταφορέα της Ιταλίας, μετά την απόρριψη του σχεδίου αναδιάρθρωσης από μέρους των εργαζομένων του, ο Iταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε πως «δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την εθνικοποίηση της Αlitalia, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς σε σχέση μ’ αυτό το θέμα» σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Η κυβέρνηση πάντως θα καταβάλει κάθε προσπάθεια προς υπεράσπιση των εργαζομένων, των πελατών της Alitalia και όλων των πολιτών, για να μην χαθεί η πολύτιμη εμπειρία και το σύνολο των δομών της εταιρίας», πρόσθεσε ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός.

Ο Πάολο Τζεντιλόνι τόνισε ότι «το αποτέλεσμα του εσωτερικού δημοψηφίσματος, με την απόρριψη του σχεδίου αναδιάρθρωσης, δυσκολεύει τα πράγματα» διότι «χάθηκε μια σημαντική ευκαιρία» και ότι «η κάθε εταιρία θα έπρεπε να μπορεί να βρίσκεται εντός αγοράς και να αντιμετωπίζει τον ανταγωνισμό».

Από την μεριά του, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Κάρλο Καλέντα επανέλαβε ότι «θα ορισθεί έκτακτος επίτροπος και διαχειριστής, ο οποίος θα πρέπει να εγγυηθεί την συνέχεια της λειτουργίας της Alitalia και να μπορέσει να βρει νέο αγοραστή». Ο Καλέντα εξήγησε ότι «θα χρειασθεί ένα προσωρινό δάνειο, από μέρους του ιταλικού κράτους, ύψους 300 έως 400 εκατομμυρίων ευρώ, με το οποίο να μπορέσουν να καλυφθούν οι ανάγκες των επόμενων έξι μηνών». Αναμένεται τώρα να αρχίσει διαπραγμάτευση της ιταλικής κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες σχετικά με το πώς και το εάν θα μπορέσει να χορηγηθεί το δάνειο αυτό από το ιταλικό δημόσιο. Και για να αποφασιστεί αν θα καταστεί δυνατό να μην θεωρηθεί κρατική ενίσχυση που βλάπτει τον ελεύθερο ανταγωνισμό.