«Κι όμως, δεν είναι αστείο». Με αυτόν τον τίτλο περιγράφουν αρκετά ΜΜΕ του εξωτερικού την εκλογή της Σαουδικής Αραβίας στην επιτροπή του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των γυναικών.

Η αραβική χώρα είναι πλέον μια από τις 45 στις οποίες πήραν θέση στο πάνελ του Οργανισμού για την «προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών, την καταγραφή της γυναικείας πραγματικότητας στη ζωή τους σε όλον τον πλανήτη και στη διαμόρφωση παγκόσμιων προτύπων στην ισότητα των φύλων προς τη βελτίωσή τους υπέρ των γυναικών».

Ωστόσο, το οξύμωρο είναι ότι το υπερσυντηρητικό ισλαμικό κράτος έχει μια πολιτική διαχωρισμού των φύλων. «Κάθε γυναίκα στη Σαουδική Αραβία έχει έναν άντρα φρουρό/κηδεμόνα, που παίρνει όλες τις κρίσιμες αποφάσεις για λογαριασμό της, ελέγχοντας τη ζωή της από τη γέννησή της μέχρι τον θάνατό της», δήλωσε ο Χιλέλ Νόειρ, διευθυντής του Watch OS, που συμπλήρωσε ότι «η Σαουδική Αραβία απαγορεύει επίσης στις γυναίκες να οδηγούν αυτοκίνητα».

«Το να εκλέγεις τη Σαουδική Αραβία για την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών, είναι σαν να κάνεις ένας εμπρηστή επικεφαλής της πυροσβεστικού σταθμού της πόλης», συμπλήρωσε ο Νόειρ.

Μάλιστα, αυτό που κάνει εντύπωση είναι πως «τουλάχιστον πέντε κράτη μέλη της Ε.Ε. ψήφισαν τους Σαουδάραβες σε μυστική ψηφοφορία, για την τετραετούς διάρκειας επιτροπή». Η ψηφοφορία έγινε δεκτή θερμά από την Έλεν Κλαρκ, πρώην διαχειριστή του προγράμματος ανάπτυξης του ΟΗΕ και πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας. Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα η κ. Κλαρκ, τόνισε: «Είναι σημαντικό που στηρίζουμε μια χώρα που εργάζεται για την αλλαγή όσων αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης των γυναικών. Τα πράγματα αλλάζουν, αλλά αργά».

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που η χώρα αραβική χώρα βρίσκεται, σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στην 134η θέση σε σύνολο 145 χωρών στον τομέα της ισότητας των φύλων και θεωρείται «ένα από τα πιο μισογυνιστικά καθεστώτα στον πλανήτη».

Τον Μάρτιο η Σαουδική Αραβία πραγματοποίησε την πρώτη της συνάντηση γυναικών για το θέμα, με τις φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν να δείχνουν δεκατρείς άνδρες στη σκηνή και καμία γυναίκα. Οι διοργανωτές δήλωσαν ότι οι γυναίκες συμμετείχαν στην εκδήλωση, αλλά ήταν υποχρεωμένες να κάθονται σε ξεχωριστό δωμάτιο.