Η Μαρίν Λε Πεν κατάφερε να φέρει το Εθνικό Μέτωπο (FN) από το περιθώριο στο πολιτικό προσκήνιο και επιδιώκει να εκλεγεί πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Γαλλίας και η πρώτη ακροδεξιά πρόεδρος της χώρας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Από το 2011 που ανέλαβε την προεδρία του FN, η Λε Πεν έχει προσπαθήσει να αποκηρύξει την αντισημιτική εικόνα του κόμματος, έπειτα από σχεδόν 40 χρόνια στη διάρκεια των οποίων πρόεδρός του ήταν ο πατέρας της Ζαν-Μαρί Λεπέν.

Μητέρα τριών παιδιών και δύο φορές χωρισμένη, η Λε Πεν προωθεί μια διαφορετική εικόνα του κόμματός της, τασσόμενη κατά των μεταναστών και της ΕΕ, ενώ παράλληλα δεσμεύεται να προστατεύσει τους Γάλλους εργαζόμενους από την παγκοσμιοποίηση αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τη Λε Πεν σταθερά ως μία από τους υποψήφιους που πρόκειται να κερδίσουν στον πρώτο γύρο των εκλογών στις 23 Απριλίου και να περάσουν στον δεύτερο στις 7 Μαΐου.

Αυτό θα είναι ένα βήμα πιο πέρα από την πρώτη της απόπειρα το 2012, όταν δεν κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο. Την τελευταία φορά που ακροδεξιός ηγέτης κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο προεδρικών εκλογών ήταν το 2002, όταν ο πατέρας της ήρθε αντιμέτωπος με τον Ζακ Σιράκ.

Η 48χρονη ακροδεξιά ηγέτιδα δεν διστάζει να έρθει σε αντιπαράθεση με δημοσιογράφους ή αντιπάλους της στη διάρκεια τηλεοπτικών συζητήσεων, καθώς καταφέρεται εναντίον του πολιτικού κατεστημένου.

Τα σχέδιά της να αποχωρήσει η Γαλλία από την ευρωζώνη και να αναγκάσει τη γαλλική κεντρική τράπεζα να χρηματοδοτήσει κρατικές δαπάνες είναι ιδιαίτερα ανορθόδοξα, αν και η ίδια ισχυρίζεται ότι οι οικονομικές της πολιτικές συνάδουν με το πνεύμα κατά της παγκοσμιοποίησης που ώθησε τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και πυροδότησε την ψήφο υπέρ του Brexit.

Η Λε Πεν έχει προσπαθήσει να εξευγενίσει την εικόνα του κόμματός της, παρόλο που αυτό την έχει φέρει σε αντιπαράθεση με τον πατέρα της, αποκηρύσσοντας τις δηλώσεις του ότι οι θάλαμοι αερίων των ναζί ήταν «μια λεπτομέρεια» της Ιστορίας. Το 2015 τον διέγραψε από το κόμμα εξαιτίας των απόψεών του.

Ωστόσο και η ίδια προκάλεσε πρόσφατα, όταν νωρίτερα αυτό τον μήνα αρνήθηκε την ευθύνη του γαλλικού κράτους όταν οι Γερμανοί ζήτησαν τη συγκέντρωση 13.000 προς εκτοπισμό Εβραίων από την παρισινή αστυνομία στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Η πρώην δικηγόρος αντιμετωπίζει προβλήματα και με τη δικαιοσύνη καθώς κατηγορείται για κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων τα οποία φέρεται να χρησιμοποίησε για να πληρώσει δύο βοηθούς της.

Ξεκίνησε την πολιτική της καριέρα το 1998 όταν εγκατέλειψε τη δικηγορία για να προσφέρει νομικές συμβουλές στο FN, ενώ την ίδια χρονιά εξελέγη για πρώτη φορά περιφερειακός σύμβουλος στη βόρεια Γαλλία. Αργότερα ανέλαβε την ίδια θέση στην περιοχή του Παρισιού. Είναι επίσης ευρωβουλευτής από το 2004.

Τα βασικά σημεία του προγράμματός της

Διαπραγματεύσεις έξι μηνών με την Ε.Ε. για Frexit

  • Αμέσως μετά τις εκλογές θα ακολουθήσουν έξι μήνες συνομιλιών με τους Ευρωπαίους εταίρους για να αλλάξει ριζικά η συμμετοχή της Γαλλίας στην ΕΕ και να μετατραπεί η Ένωση σε μια χαλαρή συνεργασία χωρών: όχι πλέον ευρώ, ζώνες χωρίς σύνορα, ευρωπαϊκοί δημοσιονομικοί κανόνες ή υπερίσχυση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
  • Δημοψήφισμα για την συμμετοχή στην ΕΕ στο τέλος της εξαμηνιαίας περιόδου. Η Λε Πεν θα προτείνει την αποχώρηση της Γαλλίας, εάν δεν καταφέρει να αλλάξει ριζικά την Ένωση εκ των έσω, άρα το πιθανότερο σενάριο είναι το Frexit. Έχει πει ότι θα παραιτηθεί εάν ζητήσει από τους ψηφοφόρους να ταχθούν υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ αλλά το αποτέλεσμα της κάλπης είναι εν τέλει διαφορετικό.

Αποχώρηση από την Ευρωζώνη

  • Το μανιφέστο δεν δίνει λεπτομέρειες για την έξοδο από την ευρωζώνη – μία κίνηση που σύμφωνα με το μανιφέστο θα σημαίνει ότι η Γαλλία θα ανακτήσει τη νομισματική της «κυριαρχία». Η Λε Πεν έχει πει ότι αυτό θα συζητηθεί στο τέλος των συνομιλιών για την ΕΕ, μετά τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο. Λέει ότι θα αποχωρήσει από το ευρώ μόνο εάν οι ψηφοφόροι συμφωνήσουν σε αυτό στο δημοψήφισμα.
  • Υψηλόβαθμο στέλεχος του Εθνικού Μετώπου λέει ότι η κίνηση αυτή θα συνοδευθεί με την αλλαγή νομίσματος αναφοράς του χρέους, με την κεντρική τράπεζα να υπεραμύνεται του νέου νομίσματος και την κυβέρνηση να είναι πλέον σε θέση να δώσει εντολή στην κεντρική τράπεζα να αγοράσει τα ομόλογά της.
  • Θα συνοδευθεί επίσης από κάποια μορφή χαλαρής νομισματικής συνεργασίας, η οποία, μεταξύ άλλων, θα μπορεί να διαχειριστεί τις διακυμάνσεις της συναλλαγματικής ισοτιμίας.

Δύο πρώτοι μήνες

  • Η Λεπέν λέει ότι, χωρίς να αναμένει την έκβαση των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, θα αναστείλει άμεσα τη συμμετοχή της Γαλλίας στη ζώνη του Σένγκεν και θα τοποθετήσει σημεία ελέγχου διαβατηρίων στα σύνορά της με τους γείτονές της στην ΕΕ.
  • Μεταξύ των 10 μεταρρυθμίσεων στις οποίες θα προχωρήσει στους δύο πρώτους μήνες διακυβέρνησης είναι:

-απέλαση όλων των αλλοδαπών που παρακολουθούνται από τις μυστικές υπηρεσίες

-αφαίρεση της γαλλικής υπηκοότητας από πολίτες με διπλή ιθαγένεια που έχουν καταδικαστεί για σχέσεις με τον τζιχαντισμό

-μείωση των τριών κατώτερων κλιμακίων για τη φορολογία εισοδήματος κατά 10%

-απαγόρευση πρόσβασης σε βασικές υποδομές και υπηρεσίες υγείας στους παράνομους μετανάστες

Προστατευτισμός και εθνική προτίμηση

  • Πρόσβαση στις δημόσιες συμβάσεις προμηθειών θα έχουν γαλλικές εταιρίες αρκεί να μην υπάρχει μεγάλη διαφορά στο προσφερόμενο τίμημα
  • Ο «έξυπνος προστατευτισμός» περιλαμβάνει φόρο 3% στις εισαγωγές
  •  Απόρριψη των διεθνών εμπορικών συμβάσεων
  • Ορισμένα δικαιώματα που τώρα είναι διαθέσιμα σε όλους τους κατοίκους της χώρας, όπως η δωρεάν εκπαίδευση, θα παρέχονται μόνο σε Γάλλους πολίτες, κάτι που θα τεθεί στην κρίση των ψηφοφόρων μέσω δημοψηφίσματος
  • Οι εργοδότες που προσλαμβάνουν ξένους θα καταβάλουν επιπλέον φόρο. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του κόμματος Φλοριάν Φιλιπό, αυτό θα ανέρχεται στο 10% του μισθού.

Ασφάλεια –  Άμυνα

  • Πρόσληψη 15.000 αστυνομικών, ανέγερση φυλακών προκειμένου να δημιουργηθούν υποδομές για 40.000 ακόμα κρατουμένους
  • αυτόματη απέλαση αλλοδαπών που έχουν καταδικαστεί
  • αποχώρηση από την ενοποιημένη στρατιωτική διοίκηση του ΝΑΤΟ, ενίσχυση των αμυντικών δαπανών

Μετανάστευση

  •  Οι παράνομοι μετανάστες δεν θα μπορούν να νομιμοποιούν την παραμονή τους στη Γαλλία
  •  Περιορισμός του ασύλου που παρέχεται σε όσους κάνουν αίτηση στο εξωτερικό στα γαλλικά προξενεία
  •  Η απόκτηση της γαλλικής υπηκοότητας θα γίνει δυσκολότερη. Η αρχή του εδάφους (γέννηση στο γαλλικό έδαφος) δεν θα επιφέρει πλέον αυτόματα το δικαίωμα απόκτησης υπηκοότητας
  • Μείωση της καθαρής μετανάστευσης στα 10.000 άτομα κάθε χρόνο

Δημοψήφισμα

  •  Διεξαγωγή δημοψηφισμάτων μετά από αίτημα μόλις 500.000 πολιτών
  •  μείωση του αριθμού των βουλευτών σχεδόν κατά το ήμισυ

Οικονομικοί στόχοι

  •  Στοχεύει σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 2% το 2018, πολύ πάνω από την πρόβλεψη της Τράπεζας της Γαλλίας για ρυθμό ανάπτυξης 1,4%
  • Το Εθνικό Μέτωπο προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης στο 2,5% κατ’ έτος έως τα τέλη της πενταετούς κυβερνητικής θητείας. Αναμένει τον πληθωρισμό στο 2,5% το 2020
  • Λέει ότι θα μειώσει τους φόρους για τα νοικοκυριά και θα αυξήσει τα επιδόματα πρόνοιας. Το δημοσιονομικό κενό θα καλυφθεί από την εξοικονόμηση πόρων μέσω της αποτελεσματικής καταπολέμησης της απάτης σε σχέση με την κοινωνική ασφάλιση και της φοροδιαφυγής, αλλαγών της πολιτικής της ΕΕ, της νέας μεταναστευτικής πολιτικής και διοικητικών μεταρρυθμίσεων.
  • Αναμένει το δημόσιο έλλειμμα στο 4,5% του ΑΕΠ το 2018, που θα μειωθεί στο 1,3% στα τέλη της θητείας το 2022. Λέει ότι το χρέος θα μειωθεί στο 89% του ΑΕΠ έως το 2022

Χαμηλότεροι φόροι, καλύτερη πρόνοια

  • Μείωση του φόρου μισθοδοσίας για τις πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και μείωση του φορολογικού συντελεστή για αυτές
  • Μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 από τα 62 χρόνια σήμερα, αύξηση των παροχών προς τους πολύ φτωχούς ηλικιωμένους. Παροχή επιδομάτων για τα παιδιά σε όλους χωρίς προϋποθέσεις. Μείωση κατά 5% της καθορισμένης τιμής αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος
  • Διατήρηση της εργάσιμης εβδομάδας στις 35 ώρες, αφορολόγητη η υπερωριακή εργασία