Σοκαρισμένοι από την ψήφο των Τούρκων της Γερμανίας υπέρ της ενίσχυσης των εξουσιών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, πολλοί Γερμανοί βουλευτές τάχθηκαν χθες υπέρ του να καταστούν αυστηρότεροι οι κανονισμοί για την χορήγηση της διπλής υπηκοότητας.

Τα πιο πρόσφατα ανεπίσημα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι το 51,4% των ψηφοφόρων στην Τουρκία ενέκρινε τη συνταγματική αναθεώρηση, ενώ το ποσοστό υπέρ του «ναι» μεταξύ των 1,4 εκατομμυρίων Τούρκων ψηφοφόρων στη Γερμανία ήταν πολύ υψηλότερο, στο 63%.

Στην πόλη της Έσσης, στη δυτική Γερμανία, το ποσοστό υπέρ του «ναι» ανήλθε σε 75,9%, αν και ορισμένοι σχολιαστές επισημαίνουν ότι η συμμετοχή στη Γερμανία έφθασε μόλις στο 44%, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στη Γερμανία διαμένουν περίπου 3 εκατομμύρια πολίτες με τουρκική καταγωγή και ορισμένοι πολιτικοί υποστήριξαν ότι η πίστη που επέδειξαν πολλοί στον Τούρκο πρόεδρο, δείχνει την απόρριψη των δημοκρατικών αξιών.

«Εκείνοι σε μια φιλελεύθερη χώρα όπως η Γερμανία που ψήφισαν για να καταργηθεί η ελευθερία στην Τουρκία ή να περιοριστεί προφανώς δεν έχουν αποδεχθεί τις αξίες μας» δήλωσε ο ηγέτης των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ, ενώ συμπλήρωσε ότι οι Τούρκοι στη Γερμανία πρέπει να σεβαστούν το Σύνταγμά της.

Την ίδια ώρα, επιφανή στελέχη του συντηρητικού κόμματος της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ τάχθηκαν υπέρ της ανάληψης δράσης.

«Είναι σημαντικό να αναστρέψουμε τις τροποποιήσεις που διευκόλυναν στην απόκτηση διπλής υπηκοότητας» σημείωσε ο Βαυαρός βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών Στέφαν Μάιερ. Οι κανονισμοί είχαν αλλάξει προς το ευνοϊκότερο το 2000 και το 2014.

Από την πλευρά του κι ενώ απομένουν 5 μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που εξασφαλίζει ποσοστό μεταξύ 7 και 11% βάσει των δημοσκοπήσεων, τάχθηκε υπέρ της πλήρους απαγόρευσης του δικαιώματος απόκτησης διπλής υπηκοότητας για τους Τούρκους.

«Χρειάστηκε να γίνει ένα δημοψήφισμα στην Τουρκία προκειμένου οι συντηρητικοί να αντιληφθούν ότι η ενσωμάτωση, κυρίως των Τούρκων, απέτυχε, (και) φάνηκε πόσο αποστασιοποιημένοι είναι» επισήμανε ο Έμιλ Σένζε, αναπληρωτής αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του AfD στη Βάδη Βυρτεμβέργη.

Σε αντίθεση, ο πρόεδρος των Τουρκικών Κοινοτήτων στη Γερμανία υποστήριξε ότι όσοι στήριξαν τον Ερντογάν διαμαρτύρονταν για την κατάσταση που βιώνουν στην χώρα.

«Ήθελαν να διαμαρτυρηθούν για όσα ένιωσαν εδώ και δεκαετίες» τόνισε ο Γκοκάι Σοφουογλού στο ραδιοφωνικό δίκτυο SWR.

«Ότι νιώθουν πως γίνονται διακρίσεις σε βάρος τους, ότι νιώθουν αποκλεισμένοι» υπογράμμισε ο ίδιος.