Άθελα της, η Σαφίγια Καν έγινε πρόσωπο των ημερών και «σύμβολο» ενάντια στον ρατσισμό. Στο Μπέρμιγχαμ της Μεγάλης Βρετανίας, μία συγκέντρωση του ξενοφοβικού και ακροδεξιού κόμματος EDL παραλίγο να πάρει πολύ άσχημη τροπή όταν μία μουσουλμάνα, η Σαΐρα Ζαφάρ, φώναξε προς το πλήθος: «είστε ρατσιστές». Αμέσως την περικύκλωσαν, βρίζοντάς τη και απειλώντας την λόγω του χιτζάμπ που φορούσε.

Η Σαφίγια Καν ήταν η μόνη που στάθηκε απέναντι από 20 ακροδεξιούς του EDL για να υπερασπιστεί τη γυναίκα. Τότε οι άνδρες του EDL στράφηκαν και προς εκείνη, βρίζοντάς τη. Μάλιστα, ο Ίαν Κροσλαντ, αρχηγός του κόμματος, πήγε κοντά της και εκείνη τον κοίταξε απλά υποτιμητικά και ειρωνικά, χαμογελώντας. Το στιγμιότυπο καταγράφηκε από τον φωτογραφικό φακό και αμέσως έγινε viral.

Σαλίφα καν EDL

«Δεν είμαι πολιτική ακτιβίστρια, απλά έτυχε να είμαι με την παρέα μου εκεί γύρω, όταν είδα ότι μια μουσουλμάνα που φώναξε στους φασίστες “είστε ρατσιστές” περικυκλώθηκε από εκείνους. Ήταν απόλυτα τρομαγμένη και επειδή η αστυνομία δεν έκανε τίποτα, αποφάσισα να πάω εγώ εκεί. Έτσι στράφηκαν προς τα εμένα. Ο αρχηγός του EDL κούναγε το δάχτυλό του στο πρόσωπό μου. Δεν φοβήθηκα στο ελάχιστο. Μένω αρκετά ήρεμη σε αυτές τις καταστάσεις. Ήξερα ότι προσπαθούσε να με προκαλέσει, αλλά εγώ δεν θα το έκανα. Απλά έμεινα μπροστά του», ανέφερε η Καν στους δημοσιογράφους.

salifa kan ΕΔΛ

Ο Guardian πήρε συνέντευξη και από τις δύο γυναίκες για το περιστατικό αλλά και τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες και οι μετανάστριες στους δρόμους του Ηνωμένου Βασιλείου.