Υπάρχει ένα γλυκό με ιστορικό παρελθόν, πλούσια γεύση και ιδιαίτερη προετοιμασία, που ψήνεται στη… σούβλα. Πρόκειται για μια συνταγή που λέγεται ότι έφεραν στη Γαλλία οι στρατιώτες του Ναπολέοντα και διαδίδεται από στόμα σε στόμα τα τελευταία 200 χρόνια, καθώς δεν υπάρχει γραπτό αρχείο της συνταγής.

Το γλυκό αυτό, γνωστό και ως gateau à la broche, εντοπίζεται κυρίως σε δυο γαλλικές περιοχές: στη μικρή κοινότητα Arreau στα Πυρηναία Όρη και στην Aveyron όπου η ζωή κυλάει με την ταχύτητα του γλυκού αυτού στη σούβλα.

legtbr4

Το gateau à la broche αποτελείται από στρώσεις από ένα μείγμα χτυπημένων αυγών που πέφτουν με προσοχή πάνω σε ένα περιστρεφόμενο, κωνικού σχήματος, καλούπι μπροστά στη φωτιά. Είναι ένα τυπικό γλυκό με καταγωγή από την ανατολική Ευρώπη και, σύμφωνα με το θρύλο, όταν οι στρατιώτες του Ναπολέοντα αποσύρθηκαν από τη Ρωσία το 1812, έφεραν πίσω στη Γαλλία αυτό το σπάνιο για τα δυτικά δεδομένα, γλυκό.

legtbr2

«Καθώς τριγυρίζαμε στο χωριό, ο Joseph Loste πρόεδρος του Confrérie du Gâteau à la Broche (κι όμως υπάρχει αδελφότητα γι’ αυτό το γλυκό) και οι παιδικοί του φίλοι Paul-J, Lou-Lou, Malou, Christiane και Enrique μας μύησαν στη καρδιά της παράδοσης», αναφέρει το BBC που πραγματοποίησε ρεπορτάζ στο Arreau.

legtbr6

Ως παιδιά, ο Loste και οι φίλοι του συνήθιζαν να βοηθούν τους παππούδες τους κατά την προετοιμασία του γλυκού, σε μεγάλες οικογενειακές συγκεντρώσεις – βάζοντας τη φρέσκο μείγμα πάνω στη σούβλα και γυρίζοντάς τη μπροστά στο τζάκι. Σήμερα, η ίδια παρέα απολαμβάνει με τον ίδιο ενθουσιασμό τη προετοιμασία του γλυκού που κρύβει τόσες νοσταλγικές στιγμές για εκείνους!

legtbr7

Το γλυκό είναι έτοιμο σε πέντε ώρες και τα υλικά που απαιτούνται είναι τα εξής: 120 αυγά, από 3 κιλά ζάχαρη, αλεύρι, βούτυρο, και από 2 λίτρα ρούμι και το απεριτίφ Ricard.

legtbr8

Εκτέλεση:

legtbr9

Ενώ έχετε ετοιμάσει τη φωτιά, αναμίξετε τους κρόκους των αυγών με τη μισή ζάχαρη. Προσθέστε το ρούμι και το απεριτίφ και το αλεύρι. Ανακατέψτε το λιωμένο βούτυρο. Ξεχωριστά, χτυπήστε τα ασπράδια των αυγών και προσθέστε την υπόλοιπη ζάχαρη. Συνεχίστε το χτύπημα μέχρι το μείγμα να μοιάζει με χιόνι, ενώστε τα μείγματα και ανακατέψτε μέχρι να σχηματιστεί μια ελαφρώς κίτρινη ζύμη. Καλύψτε το περιστρεφόμενο καλούπι με αντικολλητικό χαρτί και τοποθετήστε το μπροστά στη φωτιά, γυρίζοντάς το συνεχώς. Έπειτα από μια ώρα, αρχίστε να ρίχνετε απαλά τη ζύμη ενώ γυρίζετε τη σούβλα -μη σταματάτε να τη γυρίζετε για περίπου πέντε ώρες.