Το ερωτηματολόγιο που η ουγγρική κυβέρνηση έστειλε στους πολίτες της για να συγκεντρώσει τις απόψεις τους για τον τρόπο που θα αντιταχθεί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, επέκρινε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Με τίτλο «Ας σταματήσουμε τις Βρυξέλλες!», το ερωτηματολόγιο αυτό εστάλη πρόσφατα σε κάθε ουγγρικό νοικοκυριό. Περιλαμβάνει έξι ερωτήσεις, που αφορούν κυρίως τη μεταναστευτική πολιτική, ένα μήλον της έριδος ανάμεσα στις Βρυξέλλες και τη Βουδαπέστη.

«Θα ήθελα, αφού διάβασα αυτό το προσανατολισμένο ερωτηματολόγιο, να καταλάβω καλύτερα τις προθέσεις» του ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, δήλωσε ο Γιούνκερ, απαντώντας σε ερώτηση για την Ουγγαρία στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες.

Στο ερωτηματολόγιο αυτό «δεν τίθεται θέμα εξόδου από την ΕΕ, αλλά τίθεται θέμα να σταματήσουμε τις Βρυξέλλες», σχολίασε ο επικεφαλής της Κομισιόν.

«Αυτός ο τρόπος να κακολογήσει τις Βρυξέλλες αφού υπέγραψε τη Διακήρυξη της Ρώμης λέει περισσότερα για τον συντάκτη του ερωτηματολογίου απ’ ό,τι για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε αναφερόμενος στη διακήρυξη ενότητας που υπογράφηκε από τους ηγέτες της ΕΕ στις 25 Μαρτίου στη Ρώμη, με την ευκαιρία των 60 χρόνων της ιδρυτικής συνθήκης της ευρωπαϊκής οικοδόμησης.

Ο Γιούνκερ επέκρινε επίσης την υιοθέτηση από την Ουγγαρία ενός νέου νόμου που απειλεί με κλείσιμο το Πανεπιστήμιο Κεντρικής Ευρώπης (CEU) που δημιουργήθηκε στη Βουδαπέστη από τον αμερικανό δισεκατομμυριούχο Τζορτζ Σόρος.

«Δεν μου αρέσει αυτή η απόφαση», απάντησε υπενθυμίζοντας πως η Κομισιόν έχει προβλέψει να διεξαγάγει στις 12 Απριλίου μια εσωτερική συζήτηση για το θέμα.

Ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Ερευνα Κάρλος Μοέντας είχε ήδη εκφράσει χθες «βαθειά ανησυχία» γι’ αυτή τη νομοθεσία που ενδέχεται, σύμφωνα με τον ίδιο, να βρίσκεται «σε άμεση αντίθεση με την ελευθερία της επιστημονικής έρευνας και με τις κοινές αξίες μας».