«Δεν χρειάζονται σχόλια, ένα εικοσιτετράωρο πριν το δείπνο των δύο ηγετών», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, όταν κλήθηκε από δημοσιογράφους να σχολιάσει την αυριανή συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί.

Πρόσθεσε πως είναι προτιμότερο να αναμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Ερωτηθείς κατά πόσο γνωρίζει εάν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στις 4 Απριλίου, όπως ανακοινώθηκε από τουρκοκυπριακής πλευράς, ο κ.Κασουλίδης ανέφερε πως δεν έχει οποιαδήποτε ενημέρωση.

Υπέδειξε, ωστόσο, ότι κάτι τέτοιο δεν θα τον εξέπληττε διότι πάντα όταν ο γενικός γραμματέας συναντάται με έναν εκ των ηγετών, επιθυμεί ή αποδέχεται να βλέπει και τον άλλο.

Το αυριανό δείπνο των ηγετών των δύο κοινοτήτων παρέχει ευκαιρία να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, δήλωσε στέλεχος του ΑΚΕΛ.

Η Ελένη Μαύρου, μέλος του πολιτικού γραφείου του κόμματος ανέφερε ότι για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός θα πρέπει να συμφωνηθεί μια αποτελεσματική μεθοδολογία, και προς αυτή την κατεύθυνση το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις.

Πρόσθεσε, ότι η συζήτηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης πρέπει να είναι υποστηρικτική και όχι να υποκαθιστά τις διαπραγματεύσεις.

Η Ελένη Μαύρου απάντησε και σε δηλώσεις του προέδρου του ΔΗΚΟ, ότι μερικές ημέρες μετά το γιορτασμό της εξέγερσης του 1955, τα δύο μεγάλα κόμματα ετοιμάζονται να ψηφίσουν την Παρασκευή «το νόμο Ακιντζί» καθ’ υπόδειξη της Άγκυρας, «χαρίζοντας την εθνική ταπείνωση και τον εξευτελισμό».

Η κ. Μαύρου επισήμανε ότι επανειλημμένα ο Νικόλας Παπαδόπουλος έχει δηλώσει ότι η τουρκική πλευρά αναζητούσε αφορμή για να διακόψει τις συνομιλίες. Αυτή την αφορμή, ανέφερε, την έδωσαν όσοι υπερψήφισαν στη Βουλή την πρόταση του ΕΛΑΜ για εορτασμό του Ενωτικού Δημοψηφίσματος.

Το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να συνεργήσει στην απόπειρα, ενδεχομένως, ορισμένων να οδηγήσουν σε οριστική διακοπή τις διαπραγματεύσεις», ανέφερε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, με γραπτή δήλωσή του, απάντησε σε ισχυρισμούς της τουρκοκυπριακής πλευράς σε σχέση με τη φερόμενη μη εφαρμογή Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, προκειμένου να υποστηρίξει τη θέση της ότι στο αυριανό δείπνο Αναστασιάδη – Ακιντζί πρέπει να συζητηθεί η εφαρμογή τέτοιων μέτρων, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όσον αφορά στη διαλειτουργικότητα των δικτύων κινητής τηλεφωνίας, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει υποβάλει συγκεκριμένη πρόταση, από το 2015.

«Δυστυχώς, ενδεχομένως για εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων, η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν συμφωνεί με την εν λόγω πρόταση, υποστηρίζοντας την απευθείας συνομολόγηση συμφωνιών περιαγωγής μεταξύ των εταιρειών στις ελεύθερες και κατεχόμενες περιοχές. Η τουρκοκυπριακή πρόταση είναι πολιτικά επισφαλής και νομικά προβληματική», ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Όσον αφορά στο ηλεκτρικό δίκτυο, παρατήρησε ότι από το 2016, λειτουργεί συγχρονισμένα σε προσωρινή βάση, ύστερα από βλάβη στο σύστημα παραγωγής στα κατεχόμενα και αίτημα των Τουρκοκυπρίων προς την Κυπριακή Δημοκρατία για παροχή ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε σχέση με τις δικοινοτικές δράσεις στο πλαίσιο της τεχνικής επιτροπής για την Εκπαίδευση, ανέφερε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά εργάζεται καλή τη πίστη, υποβάλλοντας και προωθώντας εισηγήσεις οι οποίες έχουν στόχο να συμβάλουν στην καλλιέργεια συνθηκών ειρήνης και συμφιλίωσης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνει, ακόμη, ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά εργάζεται εντατικά για τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων, τα οποία έχουν συμφωνηθεί.

Επισημαίνει, τέλος, ότι τα όποια Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, θα πρέπει να λειτουργούν ενισχυτικά προς τη διαπραγματευτική διαδικασία και να εξυπηρετούν τον επιδιωκόμενο στόχο που είναι η επίλυση του Κυπριακού, εντός του συμφωνημένου πλαισίου.