Στην Τουρκία έφτασε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον. Θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο θα συζητήσει τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους αλλά και την επιχείρηση στη Ράκκα, όπου η Τουρκία εξοργίστηκε με την αμερικανική υποστήριξη στους Κούρδους μαχητές.

Ο Ερντογάν, όπως μεταδίδει το Reuters, θύμωσε με την ετοιμότητα της Ουάσιγκτον να εργαστεί με Κούρδους μαχητές YPG στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους. Η Τουρκία τους θεωρεί παρακλάδι του ΡΚΚ.

Οι σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας δοκιμάστηκαν και από την παρουσία του Φετουλάχ Γκιουλέν στην Αμερική, τον οποίο ο Ερντογάν κατηγορεί για το αποτυχημένο πραξικόπημα που έγινε προ μηνών.

Η επίσκεψη του Τίλερσον γίνεται περίπου τρεις εβδομάδες πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στην Τουρκία, με το οποίο ο Ερντογάν επιχειρεί να προωθήσει συνταγματικές αλλαγές με τις οποίες βγει ενισχυμένος. Όπως γράφει το Reuters επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους, ο Τίλερσον δεν θα συναντήσει στελέχη της τουρκικής αντιπολίτευσης, κίνηση που ερμηνεύεται ως αποφυγή ανάμειξης στα εσωτερικά θέματα της Τουρκίας.

(φωτογραφία αρχείου)