Στο αναφαίρετο δικαίωμα των Ρομά και των πολιτών των Δυτικών Βαλκανίων να εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους και να αναζητούν μία καλύτερη τύχη στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. αναφέρεται, με δημόσια παρέμβαση του, ο Επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Τόμας Χάμαρμπεργκ.
Ο Επίτροπος υπογραμμίζει ότι το δικαίωμα αυτό εγγυάται η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στην οποία αναφέρεται ότι «Ο καθένας είναι ελεύθερος να εγκαταλείψει οποιαδήποτε χώρα, συμπεριλαμβανομένης και της δικής του» ενώ, όπως διευκρινίζει, το ίδιο δικαίωμα προστατεύεται και από τα Συντάγματα των κρατών στα Βαλκάνια.
Ωστόσο, επισημαίνει ο κ. Χάμαρμπεργκ, η ΠΓΔΜ αλλά και άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, εφαρμόζουν ένα αυστηρότατο πρόγραμμα ελέγχου εκείνων που θέλουν να εγκαταλείψουν αυτές τις χώρες και να αναζητήσουν καλύτερη ζωή στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σ’ άλλους ζητούνται πολλές λεπτομέρειες για τους λόγους που τους οδηγούν σ’ αυτού του είδους την μετανάστευση και σ’ άλλους παρακρατούνται τα διαβατήρια, τονίζει ο Επίτροπος.
Σημειώνει ότι αυτή η τάση ξεκίνησε από την στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε ότι δεν θα χρειάζεται πλέον βίζα για τους πολίτες των Δυτικών Βαλκανίων που θα επιθυμούσαν να ταξιδέψουν ή να αναζητήσουν μόνιμη δουλειά και στέγη στις χώρες-μέλη της ΕΕ.
Αναγνωρίζει ότι μετά τη σχετική απόφαση υπήρξε μεγάλη αύξηση του αριθμού των ατόμων που επιδίωξαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους και να μεταβούν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, αναφέροντας ότι, το 2010-το πρώτο έτος μετά την ελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων- η Σουηδία έλαβε 7.900 αιτήσεις από άτομα που προέρχονται από τη Σερβία, ενώ η Γερμανία και η Γαλλία έλαβαν 6.500 και 5.800 αιτήσεις αντίστοιχα.
Όλες αυτές οι αιτήσεις απορρίφθηκαν, λέει χαρακτηριστικά ο κ. Χάμαρμπεργκ.
Τέλος ο Επίτροπος σημειώνει ότι, στόχος αυτής της πρακτικής των απαγορεύσεων έχουν γίνει οι μειονότητες και ιδιαίτερα οι Ρομά. Όλοι ελέγχονται κατά την έξοδο τους από τη χώρα καταγωγής και δυστυχώς η επιλογή γίνεται με βάση το φυλετικό προφίλ, καταλήγει.