Μέχρι τις 10 Ιουνίου έχει περιθώριο ο Μπομπ Ντίλαν να εκφωνήσει την «ομιλία αποδοχής» του Νόμπελ Λογοτεχνίας, γιατί σε διαφορετική περίπτωση δεν θα λάβει ποτέ τα χρήματα που συνοδεύουν το βραβείο καθώς η σουηδική Ακαδημία τον προειδοποίησε ότι ο χρόνος πιέζει.

Ο Αμερικανός τραγουδοποιός δεν παρέστη στην τελετή απονομής των Νόμπελ, στις 10 Δεκεμβρίου και έστειλε μόνο μια «ευχαριστήρια ομιλία».

Η Ακαδημία της Σουηδίας, που απονέμει τα βραβεία, αναμένει από τον Ντίλαν την παραδοσιακή «ομιλία αποδοχής», ένα υποχρεωτικό βήμα προκειμένου να λάβει τα 8 εκατομμύρια κορώνες (περίπου 840.000 ευρώ), το χρηματικό έπαθλο που συνοδεύει το βραβείο.

Η ομιλία αυτή, που αποκαλείται και «διάλεξη Νόμπελ», μπορεί να πάρει οποιαδήποτε μορφή, για παράδειγμα να είναι ένα βίντεο, ή ακόμη κι ένα τραγούδι.

«Δεν είχαμε καμία τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπομπ Ντίλαν τους τελευταίους μήνες. Ο Ντίλαν γνωρίζει πάντως ότι η διάλεξη θα πρέπει να δοθεί το αργότερο μέχρι τις 10 Ιουνίου προκειμένου να λάβει τα χρήματα» ανέφερε η Σάρα Ντάνιους, η γραμματέας της Ακαδημίας στο μπλογκ της. «Το τι θα αποφασίσει, είναι δικό του θέμα», πρόσθεσε.

Ο συνθέτης, στιχουργός και τραγουδιστής έχει προγραμματίσει τρεις συναυλίες στη Σουηδία: δύο στη Στοκχόλμη, στις 1 και 2 Απριλίου και μία στο Λουντ στις 9 του ίδιου μήνα. Σύμφωνα με τη Ντάνιους, οι εμφανίσεις αυτές είχαν προγραμματιστεί πριν ανακοινωθεί η βράβευσή του με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Το βέβαιο είναι ότι ο νικητής του Νόμπελ για το 2016 θα παραμείνει ο Ντίλαν «και κανείς άλλος», υπογράμμισε η Ντάνιους, είτε δεχτεί τα χρήματα είτε όχι, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Μπομπ Ντίλαν, ο πρώτος συνθέτης-τραγουδιστής που τιμάται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, υποδέχτηκε τη βράβευσή του με απόλυτη σιωπή: αντέδρασε αφού πέρασαν δύο εβδομάδες από την ανακοίνωση και δεν παρέστη στην τελετή βράβευσης.

Στο παρελθόν και άλλοι συγγραφείς δεν πήγαν στη Σουηδία, όπως η Ντόρις Λέσινγκ και ο Χάρολντ Πίντερ, επικαλούμενοι λόγους υγείας, όμως όλοι τους έδωσαν την παραδοσιακή διάλεξη.