Με περισσότερους από 30 εκατομμύρια ανθρώπους να πλήττονται, o υποσιτισμός επιδεινώνεται στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική σύμφωνα με έκθεση του Διεθνή Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) σύμφωνα με δημοσίευμα του AFP, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με έκθεση, που δημοσιεύθηκε σήμερα, η διατροφική και επισιτιστική ασφάλεια έχουν «επιδεινωθεί σημαντικά στη διάρκεια των πέντε τελευταίων ετών, υπονομεύοντας τις συνεχείς προόδους που επιτεύχθηκαν πριν το 2010».

Βασική αιτία αυτής της επιδείνωσης, σύμφωνα με τον FAO, είναι «η επέκταση και η ένταση των συγκρούσεων και των παρατεταμένων κρίσεων».

«Η διάδοση της σοβαρής διατροφικής ανασφάλειας μεταξύ των ενηλίκων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική πλησίαζε το 9,5% το 2014-2015, δηλαδή περίπου 30 εκατομμύρια άνθρωποι», εκτίμησε ο FAO.

Η κρίση στη Συρία, οι συγκρούσεις στην Υεμένη και το Ιράκ έχουν επιδεινώσει το φαινόμενο, σύμφωνα με τον οργανισμό. Παράλληλα, ο FAΟ εκτιμά ότι εκτός από τις συγκρούσεις, η λειψυδρία και η κλιματική αλλαγή επηρεάζουν τη διατροφή των πληθυσμών της περιοχής αυτής.

Ο οργανισμός υπογραμμίζει ότι είναι αναγκαίο «να αναπτυχθούν και να τεθούν σε εφαρμογή στρατηγικές για τη βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων και για την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο νερό και τη γεωργία».

Τέλος, η έκθεση «ζητεί να υπάρξει ενισχυμένη περιφερειακή συνεργασία, ώστε να αντιμετωπιστεί η τεράστια πρόκληση της λειψυδρίας και της κλιματικής αλλαγής». Σύμφωνα με τον FAO, τώρα πρέπει να ληφθούν «σωστές αποφάσεις».