Τη νομική οδό παίρνει η υπόθεση ζευγαριού από τις ΗΠΑ που θέλει να ονομάσει την κόρη του Αλλάχ, κάτι που όμως η πολιτεία της Τζόρτζια δεν επιτρέπει.

Το αρμόδιο υπουργείο αρνήθηκε να χορηγήσει πιστοποιητικό γέννησης στο 22 μηνών κοριτσάκι και οι Elizabeth Handy και Bilal Walk, όπως γράφει το BBC, λένε πως είναι απαράδεκτο που το παιδί τους ξέμεινε ουσιαστικά χωρίς όνομα.

Ωστόσο οι αξιωματούχοι της πολιτείας λένε πως το επώνυμο της ZalyKha Graceful Lorraina Allah, όπως θέλουν να την ονομάσουν οι γονείς της, θα έπρεπε να είναι ή Handy ή Walk ή ένας συνδυασμός των δύο.

Η οργάνωση American Civil Liberties Union (ACLU) της Τζόρτζια προσέφυγε στη δικαιοσύνη για λογαριασμό της οικογένειας.

Ο πατέρας της μικρής δήλωσε πως την ονόμασαν Αλλάχ επειδή αυτό είναι ευγενές. «Είναι εντελώς άδικο και κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων μας» τόνισε.

Ωστόσο δικηγόροι του αρμοδίου υπουργείου Δημόσιας Υγείας λένε πως η νομοθεσία της Τζόρτζια προβλέπει το επίθετο του μωρού να είναι είτε αυτό της μητέρας είτε αυτό του πατέρα για την αρχική ληξιαρχική καταγραφή του. Σε επιστολή τους προς την οικογένεια εξήγησαν πως το επίθετο της ZalyKha μπορεί να αλλάξει με προσφυγή στο ανώτατο δικαστήριο αλλά μόνο αφότου αναγνωριστεί η ληξιαρχική πράξη γέννησης.

Σύμφωνα με το BBC που επικαλείται την προσφυγή του ζευγαριού, οι Elizabeth Handy και Bilal Walk έχουν κι έναν γιο, ο οποίος ονομάζεται Masterful Mosirah Aly Allah.

Χωρίς ληξιαρχική πράξη γέννησης οι γονείς δεν μπορούν να πάρουν αριθμό κοινωνικής ασφάλισης για τη κόρη τους και φοβούνται πως η ταυτότητά της και τα δικαιώματά της ως πολίτη των ΗΠα θα αμφισβητηθούν.

Η ACLU λέει πως η άρνηση της πολιτείας να δεχθεί το όνομα που θέλουν οι γονείς είναι παράδειγμα αντισυνταγματικής υπερβολής της κυβέρνησης.

«Οι γονείς αποφασίζουν το όνομα του παιδιού» δήλωσε ο δικηγόρος της οικογένειας «όχι το κράτος. Είναι πολύ απλό».