Φαίνεται πως ο πρόεδρος της Τανζανίας έχει βαλθεί να… τρελάνει τους πάντες! Η ιστορία με τον ράπερ, Νέι Γουά Μιτέγκο είναι ενδεικτική. Πρώτα, ο μουσικός συλλαμβάνεται επειδή έγραψε ένα τραγούδι για την την καταστρατήγηση της ελευθερίας της έκφρασης στην Τανζανία. Στη συνέχεια ο πρόεδρος Τζον Μαγκουφούλι, διατάσσει την απελευθέρωσή του αρκεί να… γράψει τραγούδι για τη φοροδιαφυγή!

Ο Μαγκουφούλι, με το παρατσούκλι «μπουλντόζα» για τον αυστηρό τρόπο ηγεσίας του, έχει κερδίσει κάποια εγκωμιαστικά σχόλια από δυτικές δωρήτριες δυνάμεις για τις πρωτοβουλίες του ενάντια στην διαφθορά και την περικοπή υπερβολικών κυβερνητικών δαπανών, έπειτα από την ανάληψη της προεδρίας τον Νοέμβριο του 2015.

Αλλά οι αντίπαλοι του τον κατηγορούν ότι γίνεται ολοένα και πιο αυταρχικός, υπονομεύοντας την δημοκρατία, χαλιναγωγώντας την πολιτική δράση και καταστέλλοντας αντιτιθέμενες φωνές.

Σε περισσότερους από δέκα ανθρώπους, ανάμεσα τους φοιτητές, έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε ποικίλες δικαστικές υποθέσεις τους τελευταίους μήνες για προσβολή του προέδρου με αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η εξύβριση του προέδρου μετατράπηκε σε ποινικό αδίκημα στην Τανζανία μετά από ένα νόμο που ψηφίστηκε το 2015, που προβλέπει ποινές φυλάκισης έως και τρία έτη, και πρόστιμα περίπου 3.000 δολαρίων, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters που, αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η κυβέρνηση χαρακτήρισε «δραστικό μέτρο» την σύλληψη του μουσικού και την απαγόρευση του τραγουδιού από το κρατικό συμβούλιο τεχνών.

Ο υπουργός Πληροφοριών της Τανζανίας Χάρισον Μουακιέμπε δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο προέδρος επιθυμεί από τον Γουά Μιτέγκο να ξαναγράψει το τραγούδι.

«Θα πρέπει να βελτιωθεί για να μιλά επίσης για τα άλλα δεινά της κοινωνίας, όπως την φοροδιαφυγή και τη διακίνηση ναρκωτικών», τόνισε ο Μαγκουφούλι, σύμφωνα με τον υπουργό.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι ο μουσικός αφέθηκε σήμερα ελεύθερος χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες.

Ακτιβιστές και ηγέτες της αντιπολίτευσης επέκριναν την αρχική σύλληψη του Γουά Μιτέγκο.