Η Χαμάς έκλεισε σήμερα το σημείο διέλευσης μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας την οποία διοικεί και του Ισραήλ, μετά τη δολοφονία ηγετικού της στελέχους, την οποία το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα αποδίδει στις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών.

Σε ανακοίνωση, το υπουργείο Εσωτερικών στη Γάζα διευκρινίζει ότι έκλεισε το σημείο διέλευσης του Ερέζ για όσο χρονικό διάστημα διεξάγεται η έρευνα για τον φόνο του 38χρονου Μάζεν Φάκχα, ο οποίος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε την Παρασκευή από αγνώστους στον παλαιστινιακό θύλακα.

Το Ισραήλ δεν προέβη σε κανένα σχόλιο για το κλείσιμο του σημείου διέλευσης από την πλευρά της Γάζας ή για τη δολοφονία του παλαιστίνιου αξιωματούχου.

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο Φάκχα ηγείτο πυρήνων της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς στη Δυτική Όχθη, κατεχόμενο παλαιστινιακό έδαφος εδώ και 50 χρόνια από το Ισραήλ που χωρίζεται από τη Λωρίδα της Γάζας γεωγραφικά από το Ισραήλ.

Ο Φάκχα είχε συλληφθεί και καταδικαστεί σε φυλάκιση για επιθέσεις αυτοκτονίας στις οποίες σκοτώθηκαν Ισραηλινοί κατά τη διάρκεια της δεύτερης παλαιστινιακής εξέγερσης μεταξύ 2000 και 2005.

Ήταν ένας από τους χίλιους παλαιστίνιους κρατούμενους που αφέθηκαν ελεύθεροι το 2011 από το Ισραήλ σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, τον οποίο η Χαμάς κρατούσε επί πέντε χρόνια. Ο Φάκχα είχε μεταφερθεί στη Γάζα.

Το πέρασμα Ερέζ, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, είναι η μοναδική πύλη εισόδου και εξόδου για τους ανθρώπους μεταξύ του παλαιστινιακού θύλακα και του Ισραήλ. Ένα άλλο σημείο διέλευσης, το Κέρεμ Σαλόμ, προορίζεται για τη διακίνηση των εμπορευμάτων.

Η Λωρίδα της Γάζας τελεί επί δέκα χρόνια υπό ισραηλινό αποκλεισμό. Οι δύο πλευρές έχουν βρεθεί αντιμέτωπες σε τρεις πολέμους από το 2008.