Πέρασε 56 ημέρες στη θάλασσα, σε μία ακυβέρνητη βάρκα, και κατάφερε να επιβιώσει χάρη στο νερό της βροχής που έπινε. Ένας φιλιππινέζος ψαράς διασώθηκε από τη θαλάσσια περιοχή της Παπούας Νέας Γουινέας, ο θείος του όμως άφησε την τελευταία του πνοή δίπλα του, περιέγραψε στο Γαλλικό Πρακτορείο η μητέρα του νεαρού.

Όπως έγραψε η εφημερίδα Post Courier, επικαλούμενη την τοπική αστυνομία, αλιευτικό σκάφος εντόπισε στις 9 Μαρτίου τον Ρολάντο Ομόνγκος, 21 ετών, αδύναμο και καταβεβλημένο, μέσα σε μια λέμβο που έπλεε ακυβέρνητη, χωρίς να έχει καθόλου τρόφιμα μαζί του.

Ο άνδρας μεταφέρθηκε στο Ραμπαούλ, στη νήσο της Νέας Βρετανίας, όπου υποβλήθηκε σε εξετάσεις από τους γιατρούς. Οι αρχές δεν τον έχουν μετακινήσει από τη βάρκα, έως να ολοκληρωθούν οι προετοιμασίες για την επιστροφή του στην πατρίδα του, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Τον Ιανουάριο μια καταιγίδα είχε ως αποτέλεσμα να απομακρυνθεί η βάρκα στην οποία επέβαιναν με τον θείο του από το αλιευτικό τους σκάφος, το οποίο είχε αποπλεύσει την 21η Δεκεμβρίου από το λιμάνι Τζένεραλ Σάντος στις Φιλιππίνες, εξήγησε σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο η μητέρα του επιζήσαντα, Ροζαλί Ομόνγκος.

Οι δύο άνδρες έμειναν χωρίς καύσιμα, χωρίς τρόφιμα και χωρίς εξοπλισμό για ψάρεμα, συνέχισε η 40χρονη γυναίκα, αδελφή του εκλιπόντος.

«Ο Ρολάντο μου είπε ότι είχαν χάσει την φωνή τους σε διάστημα μίας εβδομάδας κι ότι ο αδελφός μου πέθανε μετά. Ο γιος μου είπε ότι έκλαψε αλλά δεν έτρεχαν δάκρυα από τα μάτια του».

«Μου είπε ότι δεν πέταξε στην θάλασσα τη σορό του θείου του στην περίπτωση που κάποιο σκάφος τους έβρισκε όμως τελικά την έριξε στο νερό ότι άρχισε να νιώθει άσχημα» συμπλήρωσε η ίδια, που μίλησε με τον γιο της τη 12η Μαρτίου, τρεις ημέρες μετά τη διάσωσή του.

Ο Ρολάντο και ο θείος του, ηλικίας 31 ετών, μάζευαν το νερό της βροχής σε ένα πλαστικό δοχείο για έχουν να πίνουν.

«Υπέφεραν από πείνα και δίψα, υπέστησαν εγκαύματα από τον ήλιο».

Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, όταν το αλιευτικό τους σκάφος επέστρεψε στο λιμάνι μετά την καταιγίδα με το πλήρωμα αλλά χωρίς τον Ρολάντο και τον θείο του, η οικογένεια πίστεψε ότι είχαν πνιγεί.

«Είναι δύσκολο να αποδεχθούμε τον θάνατο του αδελφού μου όμως νιώθουμε χαρά καθώς μάθαμε ότι ο γιος μου είναι ζωντανός» είπε η μητέρα του Ρολάντο.