Χρειάστηκε η παρέμβαση των βοηθών του Φρανσουά Φιγιόν, οι οποίοι χρησιμοποίησαν μια ομπρέλα για να τον προστατεύσουν από τα αυγά που έριχναν εναντίον του διαδηλωτές σήμερα στη νοτιοδυτική Γαλλία, την ώρα που ο υποψήφιος του συντηρητικού κόμματος βλέπει τα ποσοστά του να μειώνονται ολοένα και περισσότερο και να χάνει έδαφος στις δημοσκοπήσεις πίσω από τον κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν και την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν.

Η αντίθεση μεταξύ του Φιγιόν, του φαβορί κάποτε στις δημοσκοπήσεις, που βρίσκεται στη δίνη ενός σκανδάλου, και του Μακρόν, που εμφανίζεται πλέον ως ο επικρατέστερος υποψήφιος, είναι παραπάνω από εντυπωσιακή, καθώς οι δύο πολιτικοί συνεχίζουν την προεκλογική τους εκστρατεία 29 ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών.

Σε μια συγκέντρωση στη νήσο Λα Ρευνιόν, στον Ινδικό Ωκεανό, ο Μακρόν, κάλεσε πολίτες πάνω στο βήμα προκειμένου να του υποβάλουν ερωτήματα επί ποικίλλων θεμάτων. Μεταξύ αυτών ήταν ένας 6χρονος που τον ρώτησε «με ποιόν τρόπο θα καταφέρετε να γίνετε πρόεδρος;»

«Είναι ιστορικές οι στιγμές, πρέπει να αποφασίσουμε εάν θέλουμε να νιώθουμε φόβο ενώπιον του αιώνα που μόλις άρχισε… ή θέλουμε να δώσουμε νέους στόχους στη Γαλλία» δήλωσε ο 39χρονος πρώην τραπεζίτης ενώ το πλήθος φώναζε «Μακρόν για πρόεδρο!»

Την ίδια ώρα το ποσοστό υπέρ του Φρανσουά Φιγιόν κατέγραψε πτώση 2,5% σε σύγκριση με μια εβδομάδα πριν κι ανέρχεται πλέον σε 17% στη δημοσκόπηση του BVA που δημοσιεύτηκε σήμερα. Ο Εμανουέλ Μακρόν εξασφαλίζει 26% στον πρώτο γύρο, με άνοδο 1% σε σύγκριση με μία εβδομάδα πριν ενώ η Μαρίν Λεπέν συγκεντρώνει 25%, με πτώση 1%

Ο αριθμός των αναποφάσιστων ψηφοφόρων ενόψει του πρώτου γύρου παραμένει υψηλός. Το 40% των ψηφοφόρων δεν έχει αποφασίσει ποιον θα ψηφίσει.

Βάσει της δημοσκόπησης, ο Μακρόν θα κερδίσει τον δεύτερο γύρο με 62% έναντι 38% της Λεπέν. Η έρευνα διεξήχθη πριν από την τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε την Πέμπτη ο 63χρονος Φιγιόν, ο οποίος κατηγόρησε τον Φρανσουά Ολάντ ότι είναι ηγείται μιας εκστρατείας λάσπης εναντίον του.

Σήμερα ωστόσο, ο Φρανσουά Φιγιόν βρέθηκε αντιμέτωπος, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην πόλη Καμπό λε Μπέν, στη νοτιοδυτική Γαλλία, με 30 διαδηλωτές που άρχισαν να του πετάνε αυγά και να χτυπάνε ρυθμικά κατσαρόλες φωνάζοντας ταυτόχρονα «ο Φιγιόν στην φυλακή».

Ο υποψήφιος της γαλλικής κεντροδεξιάς απάντησε:

«Αυτές οι διαμαρτυρίες συνιστούν προσβολή στη δημοκρατία… όσο περισσότερο διαμαρτύρονται τόσοι περισσότεροι Γάλλοι θα με υποστηρίξουν».

Λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά τις αποκαλύψεις ότι δέχθηκε ως δώρο πανάκριβα κοστούμια, το ραδιοφωνικό δίκτυο franceinfo μετέδωσε ότι ο Φρανσουά Φιγιόν έλαβε ως δώρα δύο ρολόγια αξίας 12.000 ευρώ και 15.000 ευρώ από έναν επιχειρηματία και έναν ωρολογοποιό. Σύμφωνα με το ραδιοφωνικό δίκτυο, ένας εκ των δύο υποστήριξε ότι δεν ζήτησε τίποτα ως αντάλλαγμα.

Η ομάδα του υποψηφίου του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων δεν έχει προς το παρόν σχολιάσει σχετικά.