Ολοκληρώθηκε στη Ρώμη η Σύνοδος Κορυφής για τα 60 χρόνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την υπογραφή της Διακήρυξης της Ρώμης. Οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέγραψαν τη Διακήρυξη σε μια επετειακή τελετή που έγινε στο Καπιτώλιο της ιταλικής πρωτεύουσας.

Η υπογραφή της «Διακήρυξης της Ρώμης» έγινε στην ίδια αίθουσα του Καπιτωλίου όπου στις 25 Μαρτίου του 1957 υπεγράφη η ιστορική ιδρυτική διακήρυξη της Ε.Ε.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υπέγραψε τη «Διακήρυξη της Ρώμης» με την πρωτότυπη πένα, την «ίδια πένα», όπως είπε, που χρησιμοποίησε ο εκπρόσωπος του Λουξεμβούργου πριν από 60 χρόνια. «Υπάρχουν υπογραφές που διαρκούν» δήλωσε ο κ. Γιούνκερ.

«Πρέπει να είμαστε περήφανοι για την Ευρώπη. Πετύχαμε διαρκή ειρήνη, καταφέραμε να κάνουμε πραγματικότητα το ενιαίο νόμισμα, κάτι που κανένας δεν θεωρούσε πιθανό και τη μεγαλύτερη ενιαία αγορά» δήλωσε μιλώντας πριν την έναρξη της τελετής για την υπογραφή της Διακήρυξης της Ρώμης.

Και συνέχισε: «Μόνο αν μείνουμε ενωμένοι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και να παραδώσουμε στις μέλλουσες γενιές μια Ευρώπη πιο ευημερούσα, πιο κοινωνική και πιο ασφαλή» προσθέτοντας ότι «σήμερα ανανεώνουμε τους όρκους μας και επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας σε μια αδιαίρετη Ευρώπη».

Πριν από την υπογραφή ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κάλεσε τους ηγέτες των 27 της Ε.Ε. να «αποδείξουν ότι είναι οι ηγέτες της Ευρώπης». «Η Ευρώπη, ως πολιτική οντότητα, είτε θα είναι ενωμένη, είτε δεν θα υπάρχει. Μόνο μία ενωμένη Ευρώπη μπορεί να είναι κυρίαρχη», τόνισε.

Νωρίτερα ο ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι είχε δηλώσει: «Η Ένωση, λοιπόν, επιλέγει την επανεκκίνηση, μέσα σε έναν ορίζοντα δέκα ετών, με στόχο να ξαναδώσουμε το αίσθημα εμπιστοσύνης στους πολίτες. Πρέπει να βρούμε το θάρρος για να προχωρήσουμε σε ενισχυμένες συνεργασίες, εφόσον είναι αναγκαίες».

rome6 rome4 rome7 rome3ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ rome8 rome9 rome10 rome1 rome11 rome2 rome12