«Η Ευρώπη και τα ιδρυτικά ιδεώδη της δεν μπορούν να περιοριστούν σε παραγωγικές και χρηματοοικονομικές ανάγκες», τόνισε ο πάπας Φραγκίσκος, μιλώντας στους είκοσι επτά αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που βρίσκονται στην Ρώμη για την επετειακή σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο αποστολικό μέγαρο μετέβη και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Σε έναν κόσμο που γνώρισε το δράμα των διχασμών και των τειχών, ήταν σαφέστατη η σημασία του να εργασθεί, κανείς, για μια ενωμένη και ανοικτή Ευρωπη», πρόσθεσε ο ποντίφικας.

Σύμφωνα με τον Φραγκίσκο, «χωρίς τον Χριστιανισμό, οι αξίες ελευθερίας, αξιοπρέπειας και δικαιοσύνης δεν μπορούν να κατανοηθούν σε βάθος».

«Ο εγωισμός γεννάει τον λαϊκισμό», επέμεινε ο πάπας, και υπέδειξε την αλληλεγγύη ως αντίδοτο. Η Ευρώπη, δηλαδή, «πρέπει να θέσει τον εαυτό της υπό συζήτηση, να θεραπεύσει ασθένειες και να βρει νέες οδούς», είπε ο λατινοαμερικανός πάπας.

Και ο Φραγκίσκος δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι κύριο μέλημα των ευρωπαίων ηγετών θα πρέπει να είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους, όπως και η επίγνωσή του ότι οι μετανάστες είναι άνθρωποι και δεν αποτελούν κίνδυνο.