Απαράδεκτες απειλές περί επέμβασης, εξαπολύει η Τουρκία κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις έρευνες φυσικού αερίου, καλώντας τη Λευκωσία να τερματίσει αμέσως ενεργειακούς προγραμματισμούς που αγνοούν, όπως ισχυρίζεται, τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων σύμφωνα με το ΡΙΚ.

Σε ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, η Άγκυρα απειλεί ότι σε περίπτωση κατά την οποία θα συνεχιστούν οι έρευνες της Ελληνοκυπριακής διοίκησης, όπως χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως και τα δικαιώματα της ούτω καλούμενης Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου.

Σχολιάζοντας τις συμφωνίες της Κυπριακής Δημοκρατίας με τρεις εταιρείες για το φυσικό αέριο, η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι αυτή η συμπεριφορά δείχνει ότι η Ελληνοκυπριακή διοίκηση, όπως αναφέρει, αδυνατεί να κατανοήσει την προοπτική win-win του ενδεχόμενου οικονομικής συνεργασίας η οποία μπορεί να συμβάλει στις προσπάθειες συνολικής διευθέτηση στο νησί αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Τουρκία ισχυρίζεται επίσης ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά αρνείται να δεχθεί τους Τουρκοκυπρίους ως πολιτικά ίσους εταίρους. Καλεί τη Λευκωσία να σταματήσει να λειτουργεί ως ο μοναδικός ιδιοκτήτης του φυσικού πλούτου του νησιού και να σταματήσει αμέσως δράσεις και προγραμματισμούς που αφορούν την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων.