Η αμερικανική Γερουσία θα ψηφίσει την ερχόμενη εβδομάδα για την επικύρωση του Μαυροβουνίου ως νεότερου μέλους της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, είπε χθες ο επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία Μιτς Μακ Κόνελ, μετά την προτροπή της κυβέρνησης Τραμπ στους γερουσιαστές να ολοκληρώσουν το καθυστερημένο θέμα.

Την Τρίτη, το πρακτορείο Reuters μετέδοσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Ρεξ Τίλερσον είχε στείλει επιστολή στα ηγετικά στελέχη της Γερουσίας για να τους τονίσει ότι η συμμετοχή του Μαυροβουνίου στη Βορειοατλαντική Συμμαχία «απηχεί έντονα τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών».

Για να συμμετάσχει στη συμμαχία το Μαυροβούνιο, πρέπει να επικυρωθεί η ένταξή του και από τα 28 μελη του ΝΑΤΟ. Η ψηφοφορία στην αμερικανική Γερουσία «κόλλησε» εδώ και μήνες όταν τουλάχιστον δύο ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές, ο Ραντ Πολ και ο Μάικ Λι, εμπόδισαν μια κατ’ επείγουσα ψηφοφορία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Η ηγεσία των ρεπουμπλικανών στη Γερουσία δεν είχε προγραμματίσει την πιό χρονοβόρα διαδικασία, με ονομαστική ψηφοφορία, μέχρι χθες. Ο Μακ Κόνελ ανακοίνωσε στη Γερουσία ότι θα υπάρξει μια ψηφοφορία επί της διαδικασίας τη Δευτέρα το βράδυ, για να ανοίξει ο δρόμος για την τελική ψηφοφορία επικύρωσης αργότερα την επόμενη εβδομάδα.

Συνεργάτες των γερουσιαστών είπαν ότι αναμένουν να επικυρωθεί η συμμετοχή του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ, στην τελική ψηφοφορία.