Τις προσπάθειες για την οικειοθελή επιστροφή προσφύγων από την Αυστρία στις χώρες προέλευσής τους εντείνει το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών, και στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα ανακοίνωσε, σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη, την καταβολή βοήθειας ύψους 1.000 ευρώ στους πρώτους 1.000 πρόσφυγες που θα εγκαταλείψουν οικειοθελώς τη χώρα.

Στόχος του υπουργείου είναι μέχρι το 2019 να έχουν εγκαταλείψει την Αυστρία -κατά το δυνατόν οικειοθελώς- 50.000 πρόσφυγες που δεν έχουν προοπτική παραμονής στη χώρα, ή για τους οποίους κατέληξε αρνητικά η διαδικασία χορήγησης ασύλου.

Στο πλαίσιο αυτό εντατικοποιείται η εκστρατεία ενημέρωσης για την επιλογή της οικειοθελούς επιστροφής, που ήδη φέρεται να έχει θετικά αποτελέσματα, και όπως δήλωσε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Ασύλου, Βόλφγκανγκ Τάουχερ, η Αυστρία βρίσκεται διεθνώς στην τρίτη θέση σε σχέση με οικειοθελείς επιστροφές προσφύγων. Μέσα στο 2016 εγκατέλειψαν τη χώρα συνολικά 10.700 πρόσωπα, από τα οποία τα 5.800 οικειοθελώς.

Ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε πως το ποσό των 1.000 ευρώ ως βοήθεια επιστροφής δεν προβλέπεται για όλους, αλλά για πρόσωπα τα οποία βρίσκονταν σε διαδικασία ασύλου μέχρι τις 15 Μαρτίου 2017, όπως επίσης δεν προβλέπεται για πολίτες των Δυτικών Βαλκανίων αλλά μόνον για πρόσφυγες από απομακρυσμένες περιοχές, όπως το Αφγανιστάν, το Ιράκ, ή από αφρικανικές χώρες.

Ο ίδιος δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις στο ερώτημα για τις περαιτέρω ενέργειες μετά την ολοκλήρωση του εγχειρήματος της καταβολής των 1.000 στους πρώτους 1.000 πρόσφυγες, άφησε ωστόσο να εννοηθεί πως αυτό θα συνεχιστεί σε μία επόμενη φάση, χωρίς να είναι γνωστό το ύψος της βοήθειας επιστροφής που θα καταβάλλεται.