Η διοίκηση του συνασπισμού κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος ανέφερε σήμερα ότι θα πραγματοποιήσει έρευνα έπειτα από έναν βομβαρδισμό που προκάλεσε δεκάδες θύματα μεταξύ των αμάχων κοντά στη Ράκα, στη Συρία.

«Καθώς έχουμε πραγματοποιήσει πολλά πλήγματα κοντά στη Ράκα θα δώσουμε τις πληροφορίες αυτές στην ομάδα μας που ερευνά για θύματα μεταξύ των αμάχων για πιο εκτεταμένες έρευνες», δήλωσε αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος.

Η αεροπορική επιδρομή, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί νότια της αλ-Μανσούρα, μιας πόλης που τελεί υπό τον έλεγχο του ΙΚ, είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 33 αμάχων σε ένα σχολείο που λειτουργούσε ως κέντρο για τους εκτοπισμένους, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ένα πλήγμα του υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμού κοντά στη Ράκα έπληξε αμάχους, αλλά είπε ότι θα πραγματοποιήσει περαιτέρω έρευνες.

«Δεν διαθέτουμε καμία ένδειξη ότι αεροπορική επιδρομή έπληξε αμάχους κοντά στη Ράκα όπως υποστηρίζει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», αναφέρεται στη δήλωση του Πενταγώνου.

Οι στρατιωτικοί του συνασπισμού φέρονται ως υπεύθυνοι για μια άλλη αεροπορική επιδρομή που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα και προκάλεσε δεκάδες θανάτους αμάχων σε ένα τέμενος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνήθηκαν ότι βομβάρδισαν το τέμενος και, πράγμα σπάνιο, δημοσιοποίησαν πολύ γρήγορα μια φωτογραφία της περιοχής που επλήγη για να υποστηρίξουν τα λεγόμενά τους, Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, στο κτίριο που χτυπήθηκε πραγματοποιείτο συνάντηση των επικεφαλής της Αλ Κάιντα, στο χωριό αλ-Τζίνεχ, στο δυτικό τμήμα της επαρχίας του Χαλεπίου. Η συνάντηση πραγματοποιείτο σε ένα κτίριο κοντά στο τέμενος.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως διεξάγει έρευνα προκειμένου να εξακριβώσει αν ο βομβαρδισμός αυτός μπορεί να προκάλεσε θύματα μεταξύ των αμάχων.

Σύμφωνα με τοπικές πηγές, οι Αμερικανοί βομβάρδισαν ένα τέμενος, σκοτώνοντας αμάχους. Το Παρατηρητήριο έκανε λόγο για 49 θανάτους.