Ένα εκατομμύριο αποζημίωση επιδίκασαν τα αμερικανικά δικαστήρια στην οικογένεια του 16χρονου Μεξικανού Cruz Velazquez Acevedo, ο οποίος είχε χάσει τη ζωή του έχοντας πιει υγρή μεθαμφεταμίνη, ενώ βρισκόταν υπό κράτηση από τις αμερικανικές αρχές.

Τον 16χρονο είχαν σταματήσει οι αρχές στα σύνορα των ΗΠΑ ενώ προσπαθούσε να μπει στο Μεξικό, το 2013, με δύο δοχεία με κάποιο υγρό μέσα. Εκείνος είχε υποστηρίξει πως το υγρό ήταν χυμός μήλου και οι φύλακες τον κάλεσαν να το αποδείξει πίνοντας μια γουλιά, όπως μεταδίδει το BBC.

Η ουσία σκότωσε τον Velazquez μέσα σε λίγες ώρες.

Η οικογένειά του προσέφυγε στη δικαιοσύνη σε βάρος δύο συνοριοφυλάκων και της αμερικανικής κυβέρνησης, καταγγέλλοντας πως οι δύο άνδρες «εξανάγκασαν κι εκφόβισαν» τον 16χρονο για να πιει το υγρό αν και υποψιάζονταν πως ήταν κάποια επικίνδυνη ουσία.

«Δεν μπορώ να πω πως ήξεραν με σιγουριά πως θα τον σκότωνε» δήλωσε ο δικηγόρος της οικογένειας «είναι προφανές όμως πως εξαρχής υποπτεύονταν πως ήταν μεθαμφεταμίνη». Προφανώς ήταν λάθος που επιχείρησε να περάσει το ναρκωτικό, πρόσθεσε, αλλά «ήταν μόνο ένα 16χρονο αγόρι με όλη την  ανωριμότητα και την κακή κρίση που μπορεί να χαρακτηρίσει σχεδόν κάθε παιδί της ηλικίας του».

Ο Velazquez είχε καθαρό ποινικό μητρώο και εκτιμάται πως έπεσε θύμα εμπόρων ναρκωτικών που του έδωσαν κάποιο μικρό ποσό για να λειτουργήσει ως «βαποράκι», περνώντας τα ναρκωτικά από τα σύνορα.

Λίγο μετά την κατάποση άρχισε να έχει σπασμούς και μετά άρχισε να φωνάζει «η καρδιά μου! Η καρδιά μου!»

Μεταφέρθηκε σε κλινική στις ΗΠΑ όπου και πέθανε λίγο αργότερα.

Τέσσερα χρόνια μετά, οι δύο αντίδικοι, η οικογένεια του 16χρονου και οι αμερικανικές αρχές, κατέληξαν σε συμβιβασμό και στους συγγενείς του παιδιού καταβλήθηκε αποζημίωση ενός εκατομμυρίου δολαρίων.