Ήταν 22 Μαρτίου 2016 όταν ο Ιμπραχίμ ελ Μπακράουι και ο Ναζίμ Λαχράουι, τζιχαντιστές που πρόσκεινταν στο Ισλαμικό Κράτος, πυροδότησαν τα εκρηκτικά που έφεραν στην αίθουσα αναχωρήσεων του αεροδρομίου των Βρυξελλών, παρασύροντας στο θάνατο 32 ανθρώπους και τραυματίζοντας 320.

Σήμερα το Βέλγιο θυμάται και τιμά τα θύματα. Η τελετή μνήμης θα ξεκινήσει τηρώντας ενός λεπτού σιγή στις 07:58 τοπική ώρα στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, παρουσία του βασιλιά Φιλίππου και της βασίλισσα Ματίλντε, θυμάτων και συγγενών τους, καθώς και μελών των υπηρεσιών διάσωσης.

Εκπρόσωποι των αρχών θα μεταβούν στη συνέχεια στον σταθμό του μετρό Μαλμπέκ, στην καρδιά της «ευρωπαϊκής συνοικίας», για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα του Χαλίντ ελ Μπακράουι, αδελφού του Ιμπραχίμ, ο οποίος πυροδότησε τη ζώνη με τα εκρηκτικά που έφερε στις 09:11 (τοπική ώρα, 10:11 ώρα Ελλάδας), προκαλώντας τον θάνατο ακόμη 16 ανθρώπων. Νεκροί έπεσαν και οι τρεις δράστες.

Στη συνέχεια το βασιλικό ζεύγος θα εγκαινιάσει ένα άγαλμα δύο βήματα από την έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΣΑΡΛ ΜΙΣΕΛ ΒΕΛΓΙΟ
Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ

Οι οδηγοί και οι ελεγκτές του μετρό, του τραμ και των λεωφορείων των Βρυξελλών θα κάνουν θόρυβο τη στιγμή που έγινε η έκρηξη στο Μαλμπέκ, ενώ ολόκληρο το δίκτυο των δημόσιων συγκοινωνιών θα σταματήσει για μερικά δευτερόλεπτα και οι επιβάτες θα κληθούν να χειροκροτήσουν αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι μαθητές των σχολείων του Μόλενμπεκ, της συνοικίας των Βρυξελλών όπου ήταν η βάση των τζιχαντιστών, θα συναντηθούν με θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων νωρίς το απόγευμα.

Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν τρεις πορείες πολιτών, η μία εκ των οποίων θα ξεκινήσει από το Μόλενμπεκ και οι οποίες θα κατευθυνθούν στην πλατεία του Χρηματιστηρίου, την οποία οι Βέλγοι είχαν μετατρέψει αυθόρμητα πριν ένα χρόνο σε μνημείο για τα θύματα των επιθέσεων.

Μια «τελετή επανασύνδεσης» από τη Φλαμανδή χορογράφο Άνε Τερέσα ντε Κίρσμέκερ, μια αγρύπνια στον καθεδρικό ναό των Βρυξελλών και «μια διαδογματική συναυλία» στην εκκλησία του Μόλενμπεκ συμπληρώνουν το σημερνινό πρόγραμμα των τελετών μνήμης.

Το Βέλγιο είχε σοκαριστεί ήδη τον Μάιο του 2014 από την επίθεση στο Εβραϊκό Μουσείο των Βρυξελλών, στην οποία σκοτώθηκαν 4 άνθρωποι. Όμως στις 22 Μαρτίου 2016 οι κάτοικοι της πρωτεύουσας του Βελγίου έμειναν άναυδοι από το εύρος των επιθέσεων.

Ένα χρόνο αργότερα, η τρομοκρατική απειλή παραμένει πιθανή. Δεν περνά μία εβδομάδα χωρίς να υπάρξουν επιχειρήσεις της αστυνομίας, ενώ στρατιώτες εξακολουθούν να πραγματοποιούν περιπολίες στην πόλη και να φυλάσσουν ευαίσθητους στόχους.

«Υπάρχει πιθανότητα να παραμείνουν οι στρατιώτες στον δρόμο. Δεν είμαι σε θέση να σας πω σε τι κατάσταση θα βρισκόμαστε σε έναν, τρεις ή έξι μήνες», παραδέχθηκε την Κυριακή ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ.