Σοκ έχει προκαλέσει στη Βραζιλία η μαφιόζικη δολοφονία ενός Βραζιλιάνου ακτιβιστή που μαχόταν για τα δικαιώματα των ακτημόνων αγροτών.

Οι δράστες αιχμαλώτισαν τους φύλακες και τον δολοφόνησαν μέσα στο νοσοκομείο που νοσηλευόταν  προκειμένου να αναρρώσει από προηγούμενη απόπειρα!

Ο Βαλντομίρου Κόστα Περέιρα, ακτιβιστής του Κινήματος Ακτημόνων Αγροτών (MST), δολοφονήθηκε χθες Δευτέρα, όταν οι ένοπλοι εισέβαλαν στο νοσοκομείο της πόλης Παραουαπέμπας, στην Πολιτεία Πάρα της Βραζιλίας, αναφέρει ανακοίνωση συναγωνιστών του.

Η Βραζιλία έχει γίνει μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες του κόσμου για τους ακτιβιστές που αγωνίζονται για τα δικαιώματα στη γη: οι δολοφονίες τους στη χώρα αυτή ανήλθαν σε 61 πέρυσι, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2003, σύμφωνα με την Ποιμενική Επιτροπή Γης (CPT).

Πρόκειται για «ακόμα μία δολοφονία εργαζομένου στην Πολιτεία Πάρα», ανέφερε στην ανακοίνωση του το MST.

«Η ατιμωρησία έχει γίνει τετριμμένη, όπως και η δράση εγκληματικών παραστρατιωτικών οργανώσεων», πρόσθεσε το Κίνημα τονίζοντας πως ο Περέιρα υπήρξε για πολύ καιρό ακτιβιστής στρατευμένος «στον αγώνα για την αγροτική μεταρρύθμιση».

Ο Περέιρα δεν ανήκε πια στο MST, καθώς αφιέρωνε τον χρόνο του στο να συμβουλεύει την τοπική κυβέρνηση για θέματα που άπτονται της γεωργίας, ανέφερε το Κίνημα.

Αξιωματούχοι του δήμου της Παραουαπέμπας καταδίκασαν τον φόνο. Η αστυνομία διαβεβαίωσε ότι διεξάγει έρευνα, σύμφωνα με την εφημερίδα Folha de São Paulo

Οι συγκρούσεις για τη γη είναι συχνές στη Βραζιλία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων όπου μόλις στο 1% του πληθυσμού ανήκει πάνω από 50% της γης, σύμφωνα με μια μελέτη που είχε εκπονήσει το 2016 το Πανεπιστήμιο του Ουίνδσορ του Καναδά.