Η Nέα Ζηλανδία απέλασε έναν διπλωματικό ακόλουθο στην πρεσβεία των ΗΠΑ μετά την άρνηση της Ουάσινγκτον να άρει το δικαίωμά του για διπλωματική ασυλία έπειτα από την εμπλοκή του σε περιστατικό που τον άφησε με μαυρισμένο μάτι και σπασμένη μύτη, όπως αναφέρει το Reuters.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας, το πρωί της Κυριακής κλήθηκε να παρέμβει σε περιστατικό που σημειώθηκε στην κοινότητα Λόουερ Χατ, κοντά στην πρωτεύουσα Ουέλινγκτον, όπου βρίσκεται η πρεσβεία των ΗΠΑ, στο οποίο εμπλεκόταν ένας υπάλληλος της πρεσβείας. Η αστυνομία δεν διευκρίνισε ποια θέση κατείχε στην πρεσβεία και δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες στη δημοσιότητα.

Η εφημερίδα New Zealand Herald έγραψε το Σαββατοκύριακο ότι πρόκειται για διπλωματικό ακόλουθο, ο οποίος έφυγε από τη χώρα με σπασμένη μύτη και μαυρισμένο μάτι.

Το τηλεοπτικό δίκτυο TVNZ μετέδωσε ότι ο αμερικανός διπλωμάτης ονομάζεται Κόλιν Γουάιτ και είναι διπλωματικός ακόλουθος στην αμερικανική πρεσβεία στο Ουέλινγκτον όπου εργάζεται μαζί με τη σύζυγό του.

Ο Κόλιν Γουάιτ προστατεύεται από διπλωματική ασυλία, την οποία η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας ζήτησε στις 13 Μαρτίου από το υπουργείο Εξωτερικών Υποθέσεων και Εμπορίου να άρει ώστε να προχωρήσει με την ανάκριση.

Από την πλευρά του το υπουργείο συμφώνησε καθώς το αδίκημα που φέρεται να διέπραξε ο διπλωματικός ακόλουθος είναι σοβαρό και επιφέρει ποινή φυλάκισης ενός χρόνου ή και μεγαλύτερη.

Το υπουργείο ζήτησε από την πρεσβεία των ΗΠΑ την ίδια μέρα να άρει την διπλωματική του ασυλία, αλλά η κυβέρνηση των ΗΠΑ το αρνήθηκε κι έτσι την Παρασκευή αξιωματούχοι του υπουργείου ζήτησαν από τον διπλωματικό ακόλουθο να εγκαταλείψει άμεσα τη χώρα.