Γιατί τόσοι άνθρωποι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να παρενοχλούν, να προσβάλλουν, να απειλούν ή να τρολάρουν φτάνοντας τα όρια της ελευθερίας του λόγου στα άκρα;

Ο σκηνοθέτης Kyrre Lien, σε συνεργασία με τον Guardian, συνάντησε μια σειρά από ανθρώπους σε διάφορες χώρες του κόσμου, που περνούν μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς τους μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή τους. Το κοινό τους σημείο; Δεν μένουν απαθείς απέναντι σε θέματα που άπτονται του ενδιαφέροντός τους ενώ συχνά δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν «σκληρή» γλώσσα.

Οι on line πλατφόρμες είναι ο αγαπημένος τους τόπος για να εκφράσουν τη γνώμη τους, χρησιμοποιώντας τις περισσότερες φορές χυδαίες, προσβλητικές και ρατσιστικές εκφράσεις. Κάποιοι μισούν τους μετανάστες και επιθυμούν την εξόντωση τους, άλλος απεχθάνεται τη Lady Gaga, ένας άλλος θέλει να δει τη Χίλαρι Κλίντον στη φυλακή και κάποιος άλλος εκφράζεται με μίσος κατά των ομοφυλόφιλων.

Ο Robert είναι Άγγλος και μισεί θανάσιμα τους μετανάστες. Το διαδίκτυο του δίνει τη δυνατότητα να «εκτονώνει» τα συναισθήματά του όταν κατατρεγμένοι από τον πόλεμο στη Συρία, κατέφυγαν στο Καλαί της Γαλλίας. «Να τους στείλουμε όλους πίσω, δε με ενδιαφέρει από που προέρχονται, να τους στείλουμε στην Τουρκία. Η Ευρώπη έχει, κατά τη γνώμη μου, δυο προβλήματα, την Ευρωπαϊκή ένωση και τους μετανάστες», λέει στην κάμερα. Το οξύμωρο; Η σύζυγός του είναι μετανάστρια!

«Οι άνθρωποι με αποκαλούν ρατσιστή…», λέει ένας άλλος χρήστης με το όνομα Roger. «Δε νομίζω πως είναι ρατσιστικό το να θέλεις να ταυτίζεσαι με τη φυλή σου. Ρατσισμός είναι να μισείς τη φυλή του άλλου και εγώ δε μισώ άλλες φυλές». Ο ίδιος, έγραψε σε ένα από τα Tweet μίσους:

hdfysdst4

«Στέλνοντας στο ίδιο σχολείο παιδιά από διαφορετικές φυλές, τα ενθαρρύνεις να αναμείξουν τις φυλές και αργότερα να παντρευτούν μεταξύ τους» και εξηγεί ότι σε κάποιο άλλο ποστ, υπερασπίστηκε τον Νορβηγό ακροδεξιό εξτρεμιστή, Άντερς Μπρέιβικ «όχι για αυτά που έκανε, αλλά συμμερίζομαι τα κίνητρά του, την αίσθηση αίσθηση προδοσίας από την κυβέρνησή του. Κι εγώ αισθάνομαι προδομένος από τη κυβέρνησή μου», συμπληρώνει.

Η Sina από τις σκανδιναβικές χώρες, είναι κι αυτή πολέμιος των μεταναστών με σχόλια στο διαδίκτυο του τύπου: «αν ο Χίτλερ είχε τακτοποιήσει τους μουσουλμάνους, ο κόσμος θα ήταν καλύτερος τόπος σήμερα».

hdfysdst2

Η ίδια εξισώνει τον ισλαμισμό με το ναζισμό, ενώ όταν ο άντρας δίπλα της της υπενθυμίζει ότι είναι και εκείνος μετανάστης, η απάντηση είναι έτοιμη: «Όχι, εσύ είσαι ο άντρας μου, δεν είσαι τρομοκράτης«…

Ο Immad είναι από τη Συρία και έχει καταφύγει σε χώρα του εξωτερικού. Ο ίδιος χρησιμοποιεί το πληκτρολόγιο για να στραφεί κατά των ΗΠΑ. «Είναι η χώρα που ευθύνεται για την αποσύνθεση του κόσμου. Είμαι στο Facebook 24 ώρες το 24ωρο, έχω τηλεόραση αλλά δε την εμπιστεύομαι. Όλα τα μίντια λένε ψέματα», καταθέτει στην κάμερα.

Ο Pete είναι οπαδός του Ντόναλντ Τραμπ και μισεί θανάσιμα τους μετανάστες. Πιστός στην πατρίδα του, τις ΗΠΑ, φορά στολή με τα χρώματα της αμερικανικής σημαίας, τουιτάρει με σκληρή γλώσσα και υπερασπίζεται με σθένος όσα πρεσβεύει ο νυν Αμερικανός Πρόεδρος.

hdfysdst3

Στο επόμενο πλάνο, η Alexandra πιθανότατα από τη Ρωσία, η οποία βάλλεται με πάθος κατά των ομοφυλόφιλων: «πιστεύω ότι οι άνθρωποι της ΛΟΑΤ κοινότητας είναι ελαττωματικοί…».

Η χρήστης με το όνομα Illusory, αποκαλύπτει ότι έχει τουιτάρει τουλάχιστον 174.000 φορές. «Δεν κρύβω μίσος γιατί για να μισήσεις κάτι, πρέπει πρώτα να το έχεις αγαπήσει. Έγραψα αυτό στη Lady Gaga: “αυτή η σκύλα με έχει εκνευρίσει…αϊ γ…”, ναι ήταν σκληρό αλλά αναγκαίο για μένα να εκδηλώσω τα συναισθήματά μου», σημειώνει και λίγο παρακάτω υπερηφανεύεται για το τουίτ στο οποίο εκφράζει μια μακάβρια ευχή: «Ελπίζω το ISIS να σκοτώσει τον Ντέιβιντ Κάμερον»…

Ο Nick είναι και αυτός ψηφοφόρος του Τραμπ. Περνά χαλαρές στιγμές με την οικογένειά του σε ένα εστιατόριο και η συζήτηση έρχεται στα πολιτικά. Σε ένα σχόλιο που έκανε στο διαδίκτυο κατά τη προεκλογική περίοδο, εξαπέλυσε πυρά κατά του Μπαράκ Ομπάμα, χρησιμοποιώντας εναντίον του υβριστικές εκφράσεις: «Σε ένα από τα τουίτ, έγραφα “άντε γ… Ομπάμα, άχρηστε μ…α…”».

hdfysdst1

Το διαβάζει και δηλώνει περήφανος ενώ δεν αφήνει στο απυρόβλητο ούτε και την Χίλαρι Κλίντον για την οποία εύχεται να καταλήξει με χειροπέδες στη φυλακή, εκεί όπου ανήκει.

Δείτε το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ: