Νέο πλήγμα υπέστη από τη δικαιοσύνη ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ καθώς ομοσπονδιακό δικαστήριο της Χαβάης μπλόκαρε και τη νέα «ταξιδιωτική οδηγία» του, το νέο διάταγμα που επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

Ο δικαστής Derrick Watson έκρινε πως υπήρχαν «αμφισβητήσιμες αποδείξεις» στο επιχείρημα της αμερικανικής κυβέρνησης πως η απαγόρευση ήταν ζήτημα εθνικής ασφάλειας.

Ο ίδιος ο Τραμπ έκανε λόγο για «δικαστική υπέρβαση χωρίς προηγούμενο».

Το νέο διάταγμα έθετε απαγόρευση 90 ημερών στην είσοδο πολιτών έξι μουσουλμανικών χωρών- Ιράν, Λιβύη, Σομαλία, Σουδάν, Συρία και Υεμένης- και απαγόρευση εισόδου 120 ημερών σε πρόσφυγες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επιμένει πως η κίνηση αυτή έχει στόχο να σταματήσει την είσοδο τρομοκρατών σε αμερικανικό έδαφος, οι επικριτές του ωστόσο κάνουν λόγο για κατάφωρες διακρίσεις.

Το πρώτο διάταγμά του, που είχε ανακοινωθεί με τυμπανοκρουσίες στα τέλη Ιανουαρίου, είχε προκαλέσει σύγχυση και χάος στα αεροδρόμια και είχε «παγώσει» από δικαστή του Σιάτλ.

Μιλώντας στο Νάσβιλ του Τένεσι, πάντως, ο Τραμπ δήλωσε πως η δικαστική απόφαση της Χαβάης έκανε τις ΗΠΑ να «δείχνουν αδύναμες» και τόνισε πως θα φτάσει την υπόθεση όσο μακριά χρειάζεται, ακόμα και στο Ανώτατο Δικαστήριο. «Θα νικήσουμε» κατέληξε.

Τις επόμενες ώρες αναμένονται και άλλες δικαστικές αποφάσεις από ομοσπονδιακά δικαστήρια στην Πολιτεία της Ουάσινγκτον και στο Μέριλαντ.