Το σχέδιο της κυβέρνησης του προέδρου Μισέλ Τέμερ να αλλάξει το συνταξιοδοτικό σύστημα στη χώρα έβγαλε στους δρόμους χιλιάδες διαδηλωτές –δημόσιους υπαλλήλους, αγρότες και μέλη συνδικάτων- ενώ εκατοντάδες κατέλαβαν το κτίριο του υπουργείου στην πρωτεύουσα Μπραζίλια.

Στο Σάου Πάουλου και στο Ρίου ντε Ζανέιρου, τις πολυπληθέστερες πόλεις της Βραζιλίας, τα δρομολόγια των λεωφορείων και του υπογείου σιδηροδρόμου ακυρώθηκαν κατά μεγάλο μέρος τους. Οδηγοί αντιμετώπισαν μεγάλες καθυστερήσεις λόγω των διαδηλώσεων σε μεγάλες οδικές αρτηρίες στο Σάου Πάουλου.

brzdiam2

Στη Μπραζίλια, πάνω από 1.500 μέλη κινημάτων τα οποία εκπροσωπούν τους αγρότες και τους άστεγους διαδήλωσαν στο υπουργείο Οικονομικών, ανέφερε το Κίνημα Ακτημόνων Αγροτών (MST) σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Ο υπουργός Οικονομικών Ενρίκε Μεϊρέλες δήλωσε ότι υπήρξαν φθορές μέσα στο υπουργείο, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

brzdiam3

«Σε πολλούς ορόφους του κτιρίου έγινε εισβολή λόγω αυτής της απεργίας», δήλωσε ο Μεϊρέλες σε δημοσιογράφους στη Μπραζίλια, όπως μετέδωσε το Reuters και αναμετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες των πόλεων Ρεσίφε, Κουριτσίμπα και Μπέλου Οριζόντσι συμμετείχαν και αυτοί στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

brzdiam4

Οι διαδηλώσεις αντανακλούν τον βαθύ ιδεολογικό διχασμό μεταξύ των Βραζιλιάνων την ώρα που η κυβέρνηση του Τέμερ προωθεί τις πιο ευρείες οικονομικές μεταρρυθμίσεις των τελευταίων δύο δεκαετιών.

Η κυβέρνηση του Τέμερ υποστηρίζει ότι οι περικοπές των συντάξεων και των επιδομάτων είναι μέτρα απαραίτητα προκειμένου η χώρα να βγει από την πιο βαθιά ύφεση του έχει βιώσει ποτέ.

brzdiam5

Την περασμένη εβδομάδα ο Τέμερ αναγνώρισε πως η κυβέρνησή του θα πρέπει να διαπραγματευθεί με το Κογκρέσο για να εξασφαλίσει την έγκριση του πακέτου μεταρρυθμίσεων του ασφαλιστικού συστήματος, που συμπεριλαμβάνει αύξηση της συντάξιμης ηλικίας, μείωση επιδομάτων για τους συνταξιούχους του δημοσίου κ.ά.

brzdiam6

brzdiam7

brzdiam8

brzdiam9