Άνοιξαν οι κάλπες στην Ολλανδία και σχεδόν 13 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να αποφασίσουν ποια κόμματα θα κερδίσουν τις περισσότερες έδρες στο κοινοβούλιο.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το κεντροδεξιό κόμμα VVD του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε έχει μικρό προβάδισμα επί του PVV (Κόμμα για την Ελευθερία) του Γκέερτ Βίλντερς, που υιοθετεί θέσεις κατά του Ισλάμ και κατά της ΕΕ.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 7:30 π.μ. (08:30 ώρα Ελλάδας) σε όλη τη χώρα και θα κλείσουν στις 9:00 μ.μ. (22:00 ώρα Ελλάδας).

Η Ευρώπη περιμένει να δει αν θα χαρεί με την πρωτιά του συντηρητικού Ρούτε ή αν θα μοιρολογήσει με την πρωτιά το ακροδεξιού Βίλντερς. Ωστόσο κανένα από τα κόμματα που λαμβάνουν μέρος στη διαδικασία δεν φαίνεται να μπορεί να πάρει ποσοστό μεγαλύτερο του 20%.

Το εκλογικό σύστημα στην Ολλανδία βασίζεται στην αναλογική εκπροσώπηση. Ένα κόμμα που παίρνει το 9% σε εθνικό επίπεδο, παίρνει 9% των εδρών στο ολλανδικό κοινοβούλιο, ενώ δεν υπάρχουν εκλογικές περιφέρειες. Το ολλανδικό κοινοβούλιο έχει 150 έδρες και απαιτούνται 76 έδρες για την πλειοψηφία και για έναν βιώσιμο συνασπισμό στην κυβέρνηση.